<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Odabrani projekti Sarajevo grad filma 2011.

<p>Na konkurs je bio prijavljen ukupno 21 projekat čije autorske timove čine mladi talenti, učesnici 3. i 4. Sarajevo Talent Campusa, a odabrana su samo četiri, među kojima je i projekat Dane Komljena.</p> <p>

11. februar 2011, 12:00

U okviru projekta Sarajevo grad filma i ove godine biće snimljena četiri kratka igrana filma koji će premijerno biti prikazani u okviru 17. Sarajevo Film Festivala.

Na konkurs je bio prijavljen ukupno 21 projekat čije autorske timove čine mladi talenti, učesnici 3. i 4. Sarajevo Talent Campusa a odabrani projekti Sarajevo grad filma 2011 su:

EDINA
rediteljica i scenaristica: Nora Lakos (Mađarska)

POSTHUMOUS
reditelj i scenarist: Cenk Erturk (Turska)

SCENES WITH WOMEN
reditelj i scenarista: Nikola Ljuca (Srbija)

TJELESNA FUNKCIJA
reditelj i scenarista: Dane Komljen (BiH)

Odabrani projekti snimat će se u Sarajevu u toku proljeća. Uzimajući u obzir ciljeve projekta SGF, a to su otkrivanje novih talenata i novih filmskih izraza, te poticanje saradnje među mladim kreativnim autorima čiji rad predstavlja budućnost regionalne kinematografije, timovi odabranih projekata svake godine sastavljeni su od autora iz najmanje dvije različite zemlje. Na ovaj način Sarajevo Film Festival nastoji potaknuti stvaranje nove mreže mladih filmskih talenata u regionu.

Takođe, ranije su odabrani i učesnici Producentske radionice Sarajevo grad filma 2011, mladi producenti: Alex Traila (Rumunija), Davorka Begović (Hrvatska) i Vlado Bulajić (Slovenija). Producentska radionica Sarajevo grad filma namijenjena je mladim profesionalcima iz 13 zemalja regiona koji su na jednom od dva prethodna izdanja Sarajevo Talent Campusa učestvovali kao producenti. Učešćem u ovoj radionici njima se pruža prilika za praktičan rad na realizaciji kratkih filmova koji će biti snimljeni u okviru projekta Sarajevo grad filma.

Glavni partner projekta Sarajevo grad filma je ATLANTIC Grupa koja će i ove godine dodijeliti nagradu najboljem ostvarenju projekta Sarajevo grad filma 2011.

Ove godine, projekat će biti ostvaren i u saradnji sa MDG-F programom Kultura za razvoj koji će podržati realizaciju jednog od selektovanih filmova.