<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

“Guerilla Art Camp” u Banjaluci

Prvi banjalučki “Guerilla Art Camp” okupiće umjetnike i naučnike iz Austrije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a biće održan od 25. avgusta do 3. septebra u Društveno kulturnom centru “Incel” (DKC “Incel”, Poslovna zona “Incel”), kao najava festivala BL Art.

24. august 2014, 12:00

Tema kampa je “Franc Ferdinandov Princip: Sinteza dva neprijatelja” i podrazumijeva različite umjetničke forme i medije izraza, kao i niz naučnih diskusija i predavanja.

Ideja kampa je da se istorijskom događaju atentata u Sarajevu priđe na drugačiji način. Naime, Gavrilov pucanj, za koji se smatra da je započeo Prvi svjetski rat, nije jedini koji je odredio tok istorije.

"Ukoliko se krene od nepoznatih strana ličnosti prestolonasljednika Franca Ferdinanda, zbog čije se patološke bolesne strasti prema lovu i pucanjem može konstatovati da je ulovio 274.889 trofeja po cijelom svetu, može se zaključiti da je postao jedan od najvećih lovaca svih vremena – iz toga dolazimo do sinteze - Franc Ferdinandov Princip”, navodi umjetnički direktor kampa Igor F. Petković.

On dodaje da se, međutim, Ferdinandov najfatalniji trofej nalazi u Salcburgu, gdje je 3. avgusta 1913. godine ubio jednu bijelu divlju kozu.

“U narodnim legendama i predanjima, između Alpa i Balkana, se govori o mitološkoj figuri ‘bijele divlje koze’ u smislu tabuizirane životinje, koja predstavlja jednu veću silu, božanstvenost ili đavolski duh, odnosno zaštitnika divlje planinske prirode. U Sloveniji i Bugarskoj se ta mitološka figura naziva zlatorog. Lovac, koji zbog opsesivne požude ulovi zlatoroga, umrijeće u roku od godinu dana", podsjetio je Petković.

Umjetnici će tako u periodu trajanja kampa na licu mjesta imati priliku da razmijene iskustva, nauče nove tehnike i najbitnije svoje radove da izlože, odnosno, prezentuju svoj rad. Otvaranje izložbe “Guerilla Art Campa” je 3. septembra u sklopu BL ART Festivala.

Festival, kao i predhodnih godina, ima za cilj afirmaciju umjetnosti, a ove godine biće održan u DKC “Incel”.

“Ideja nam je bila da spojimo konceptualnu umjetnost sa post-socijalističkim okruženjem. Pored programa koji će rezultirati radom u kampu, posjetitelje festivala očekuju još i radionice, promocije knjiga, poetske večeri kao i neizostavni muzički program”,  izjavila je Lana Konjevoda, direktorica Udruženja nezavisnih stvaralaca i aktivista GETO, koje je oraganizator ovog događaja.

Prvi javni nastup umjetnika i umjetnica “Guerilla Art Campa” građani i građanke Banjaluke će imati priliku da vide 27. avgusta na Trgu Krajine.

Učesnici i učesnice “Guerilla Art Campa” su:

Michael Punz (AUS)
Stefan Schmid (AUS)
Die Mognstuambuam (AUS)
Igor F. Petković (AUS/SRB)
Josip Mičković (BiH)
Selma Selman (BiH)
Saša Rakić (BiH)
Saša Tatić (BiH)
Mila Panić (BiH)
Igor Kuruzović (BiH)
Nikola Kekerović (BiH)
Vahida Ramujkić (SRB)
Nina Komel (SRB)
Ada Kobusiewicz (SRB/PL)
Boris Kadin (HR)