<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Srbija će dobiti ukor od Brisela koji neće biti javan

Boško Jakšić o demaršu EU

Nakon zahtjeva šefova diplomatija zemalja članica Evropske unije da Srbija, kao zemlja kandidat za pridruživanje EU, ne treba da iskoristi ruske uzvratne sankcije kako bi preuzela mjesto evropskih izvoznika hrane, Srbija će dobiti ukor od strane EU, a premijer Aleksandar Vučić će izgubiti poene u svojoj evropskoj politici, izjavio je u razgovoru za Anadolu Agency politički analitičar Boško Jakšić.

22. august 2014, 12:00

 Komentarišući razvoj situacije u kojoj se našla Srbija nakon izbjanja ukrajinske krize, analitičar međunarodne politike iz Beograda je konstatovao da se "balans držao neko vrijeme, do onog trenutka kada se Njemačka pridružila oštrijima sankcijama prema Moskvi". Jakšić je podvukao da je to bio ključni moment kada se došlo do politike "ili - ili".

"Ova reakcija EU samo pokazuje da Bruxelles traži sve veću disciplinu. Zemlja kandidat ne može da se ponaša u suprotnostima sa interesima Bruxellesa, ukoliko to nije obezbijedila", rekao je Jakšić koji je i kolumnista dnevnog lista "Politika".

On povlači paralelu između sadašnje situacije i one kada je srbijanska namjenska industrija htjela da nastavi sa izvozom oružja na Bliski istok, kada je morala da traži dozvolu od SAD, i dobila je.

Napominje da Srbija nije tražila dozvolu od EU za izvoz svojih proizvoda u Rusiju, a da eventualna korist od izvoza voća i povrća može da izazove veću štetu na liniji pridruživanja EU.

Upitan zašto Srbija nije tražila, odnosno dobila tu dozvolu, i šta premijer Aleksandar Vučić na danas zakazanoj konferenciji za medije povodom demarša EU može da saopšti srbijanskoj i široj javnosti, Boško Jakšić je kazao: "Da je Srbija tražila tu dozvolu, vjerovatno bi je i dobila, jer ono što Srbija može da izveze na rusko tržište meri se sa 1-2 procenta u odnosu na ruski uvoz hrane. Ne znam šta premijer (Vučić) može da kaže, jer ne vidim opravdanje zašto se to nije uradilo."

Naglasio je da Vučić u ovakvoj situciji "nesumnjivo gubi" na svojoj evropskoj politici u javnosti Srbije, ali i prema svojoj trasi odnosa s Bruxellesom, Berlinom, Parizom, Londonom…

"Tu se sada gube poeni. Svaka situcija koja je konfliktna sa EU škodi integracijama Srbije u EU", kazao je Jakšić, dodavši da je to moglo biti izbjegnuto uz više posjedovanja "diplomatskog takta", a ne slavodobitničkog ponašanja koje, kako je rekao, podsjeća na početak gradnje Južnog toka kada se uopšte ne zna kakva je njegova budućnost.

Prema njegovoj procjeni, Srbija će narednih dana, kao i nakon sastanaka šefova diplomatija EU, 28. augusta u Berlinu, gdje će govoriti o Zapadnom Balkanu, "dobiti ukor koji neće biti javan".

"Njemački partneri će tokom tih sastanaka iskoristiti priliku da upozore Srbiju da ne može da bude u raskoraku sa politikom EU, kako sa spoljnjom politikom koja je sada homogenizovana prema Rusiji, tako i politici sankcija prema Rusiji. Ne postoji nikakava šansa da izaslanici Beograda ne dobiju taj ukor, koji će im biti lično prenijet, da bi se izbjeglo javno zaoštravanje za koje u ovom trenutku nema potrebe", zaključio je Jakšić.