<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vučić: Srbija nije ugrožena, poštuje EU

Beograd

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da Srbija poštuje EU, da ozbiljno shvata poruku iz Brisela, ali da nije ugrožena zbog trgovinskih odnosa sa Rusijom.

22. august 2014, 12:00

 Više puta je istakao da će se Srbija ponašati prema svim preporukama, da neće podsticati izvoz u Rusiju, ali i da joj neće uvoditi sankcije.

Premijer je precizirao i da Vladi nije upućen demarš, već niža forma, ed memoar, u kom se iznosi stav da bi subvencjie, državni krediti ili garancije za izvoz u Rusiju bili posmatrani kao "nefer i neprijateljsko ponašanje".

"Pre dva dana u Obrenovcu mi je uručen ed memoar od zamenika šefa Kancelarije EU u Beogradu Oskara Benedikta u kojem se Vlada Srbije obaveštava da bi trebalo da se uzdržimo od bilo kakvih mera podržavanja izvoza u Rusiju. Stav je da ne bi trebalo da suštinski ili značajno proširimo srpski udeo u izvozu na rusko tržište, zamenjujući izvoz zemalja EU", rekao je Vučić.

Demarš je viši nivo zvaničnog protesta ili upućivanje zahtjeva, a ako bi ga uputila EU nekoj zemlji, za to je potreban potpis šefova diplomatije svih 28 članica EU, rekao je Vučić. Demarš se upućuje radi protesta, zahtjeva ili preduzimanja mjera oko spornog pitanja.

Vučić je rekao da Srbija to shvata na veoma odgovoran način i da će odgovorno postupiti. 

"Građani Srbije mogu da budu mirni i spokojni i treba da znaju da Srbija ničim ni na koji način, iako se nalazi u teškoj političkoj situaciji, nelakoj ekonomskoj situaciji, nije bilo čime ugrožena. Mi da zaustavljamo proizvodnju i izvoz nećemo, ali nećemo ni da uvodimo nove subvencije", rekao je Vučić. 

On je rekao da nema potrebe da Srbija daje dodatne subvencije za izvoz naše robe u Rusiju. 

"Poštovaćemo želju EU, to je naš strateški cilj, dakle članstvo u EU je nešto što smo govorili i u izbornoj kampanji, za to su se opredelili građani Srbije, to je njihova volja i politika vlade. Nećemo uvoditi sanckije Rusiji jer je i to politika vlade i moja lična politika koju sam predstavljao u izbornoj kampanji. Naš strateški put je put u EU i mi zbog Srbije i naših građana moramo da sačuvamo i dobre i prijateljske odnose sa Rusijom", rekao je Vučić. 

On je tokom konferencije za novinare u Vladi Srbije više puta ponovio da će Beograd postupati u skladu sa preporukama EU koje je dobio, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji.