<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Njemačke vlasti zaustavile iskopavanje Lenjinove glave

Njemačke vlasti spriječile su iz logističkih i finansijskih razloga iskopavanje 3,5 tone teške granitne glave Vladimira Lenjina koja je trebalo da bude izložena u novom berlinskom muzeju.

22. august 2014, 12:00

Glava je bila dio poznate, 19 metara visoke, statue Lenjina, osnivača Sovjetskog saveza. Uništena je 1991, dvije godine poslije pada Berlinskog zida, isječena u 129 dijelova i zakopana u šumu nedaleko od glavnog grada. Spomenici iz nacističkog i komunističkog doba trebalo je da budu 2015. izloženi u tvrđavi Spandau na zapadu Berlina, zajedno s predmetima koji potiču iz pruskog vremena, na izložbi nepopularnih političkih spomenika.


"Konzervatorski centar smatra da se ne može naći tačno mjesto gdje se nalazi glava", rekla je organizatorka izložbe Andrea Tisen. "Ali, to nije istina. Mi znamo gdje je", dodala je. 

List "Berliner Cajtung" prenosi izjavu graskog odbornika Jerga Haspela koji kaže da glavu ne bi trebalo izlagati bez ostalih dijelova tjela. 

"Lokacija glave i ostalih dijelova ne može precizno da se utvrdi", istaknuo je Haspel dodajući da bi iskopavanje zahtijevalo "radove velikih razmjera" što bi značajno poskupjelo projekat. 

Mediji smatraju da najnoviji spor ukazuje na to da su Nijemci još uvijek opterećeni vlastitom prošlošću. Nakon 1989. srušeni su brojni podsjetnici na komunističku vladavinu u bivšoj Istočnoj Njemačkoj, ali posljednjih godina se javljaju inicijative da se oni obnove.