<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Stigle vakcine za djecu!

Institut za javno zdravstvo, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS, nabavio je vakcinu protiv difterije, tetanusa i pertusisa, kojom će biti nastavljena vakcinacija djece u Srpskoj prema obaveznom kalendaru.

22. august 2014, 12:00

 Proizvođač vakcina je Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" iz Beograda, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Vakcina već nalazi na atestu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i iduće sedmice bi trebalo da počne distribucija domovima zdravlja u Republici Srpskoj.

Uz di-te-per vakcinu daje se oralna polio vakcina protiv dječije paralize i HiB vakcina protiv hemofilusa influence "B" infekcija.

Iz Instituta za javno zdravstvo Srpske navode da se u kalenadru vakcinacije ne mijenjaju vrijeme i termini davanja vakcine, te da se vakcine daju u prvoj godini u trećem, petom i krajem šestog mjeseca, te sa navršenih 18 mjeseci.

"Razlika u odnosu na petovalentnu vakcinu je u samo načinu aplikacije", navodi se u saopštenju Instituta.