<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sutra uklanjanje avionske bombe od 450 kilograma u Doboju

U nedjelju, 24. avgusta, biće izvršeno izmještanje i uništavanje avionske bombe teške 450 kilograma koja je pronađena na gradilištu u Kolubarskoj ulici u Doboju, odlučeno je na današnjem sastanku predstavnika Republičke uprave Civilne zaštite, Centra javne bezbjednosti i gradske uprave.

23. august 2014, 12:00

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Veseljko Elez rekao je novinarima da će uništavanje bombe biti izvršeno na što kraćoj i bližoj lokaciji, poštujući pravila i procedure.

Kontrolor kvaliteta u deminerskim operacijama Republičke uprave Civilne zaštite Dragan Kos naveo je da se vrši procjena situacije, nakon čega će biti urađen plan za uklanjanje bombe.

"Riječ o avionskoj bombi iz Drugog svjetskog rata, teškoj oko 450 kilograma, sa oko 225 kilograma eksploziva", rekao je Kos.

On je naveo da se moraju preduzeti bezbjednosne mjere koja uključuje i evakuaciju stanovništva iz okolnog područja.

"Neutralizacija bombe biće izvršena deflagracijom koja podrazumjeva isjecanje bombe i spaljivanje eksplozivnog punjenja, a biće obavljeno na obližnjoj šljunkari", rekao je Kos.

Zamjenik gradonačelnik Doboj Dragan Vasilić najavio je da se uklanjanje bombe očekuje između 9.00 i 13.00 časova, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Vasilić je apelovao da sugrađani tog dana ne budu u toj zoni, te da će gradonačelnik Doboja izdati i naredbu u vezi sa odgovarajućim postupanjima.