<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ljubljana slavi 2000 godina od osnivanja rimske kolonije u tom gradu

Ove godine Ljubljana slavi 2000 godina Emone, odnosno dvije hiljade godina od kada je rimska kolonija osnovana na lijevoj obali rijeke Ljubljanice

23. august 2014, 12:00

U Sloveniji se ovih dana obilježava proslava 2000. godišnjice Emone - antičke Ljubljane, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, ove godine Ljubljana slavi 2000 godina Emone, odnosno dvije hiljade godina od kada je rimska kolonija osnovana na lijevoj obali rijeke Ljubljanice.

U okviru proslave, popularni rimski legionari demonstriraju svoje vještine i vojne formacije što tradicionalno privlači veliki broj posjetilaca.

U okviru proslave se također održava i kreativna radionica za djecu i odrasle, gdje brojni majstori pokazuju svoje zanate i proizvode.

U gradskom muzeju u Ljubljani, posjetioci mogu posjetiti i izložbu "Emona: Grad carstva" i time se upoznaju s najsitnijim detaljima svakodnevnog života Rimljana.

Cijeli događaj traje do nedelje 24. avgusta do kada posjetioci mogu uživati u bogatom kulturnom programu u okviru proslava 2000. godišnjice Emone - antičke Ljubljane.

U saradnji s Gradskim muzejom u Ljubljani, Ljubljanskim zamkom i Narodnim muzejom Slovenije, Turistička organizacija Ljubljane pripremila je širok spektar događaja, izložbi i radionica kako bi se proslavila ova godišnjica.