<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Merkel nije pozvala stranačke lidere: Njemačka neće posredovati za ustavne promjene!

Njemačka neće posredovati između političkih stranaka u Bosni i Hercegovini u pogledu ustavnih promjena, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Gerald Knaus, lider utjecajne organizacije Evropska inicijativa za stabilnost (ESI).

23. august 2014, 12:00

 On je prije nekoliko dana učestvovao na zatvorenom sastanku eksperata i ključnih ljudi Njemačke i Evropske unije zaduženih za BiH, a koji je održan u Berlinu. To je prema njegovim riječima, bila priprema za konferenciju o Balkanu koja se 28. avgusta održava u Njemačkoj, a u organizaciji Angele Merkel, njemačke kancelarke.

- Da, imali smo višesatnu raspravu i to samo o Bosni i Hercegovini. Nakon svega, imam jak dojam da Njemačka neće pokretati niti voditi inicijativu za ustavne promjene. Prevelika je opasnost od neuspjeha, a svi su svjesni da bi se teško dostigao dogovor koji bi napravio suštinske promjene. Dakle ili bi inicijativa propala, ili bi se dogovorilo nešto minorno i zanemarljivo – kaže Knaus.

Na sastanku iza zatvorenih vrata, između ostalih bili su i šef Delegacije EU Piter Sorensen, visoki predstavnik Valentin Incko, predstavnici Evropske komisije i savjetnici Angele Merkel. Knaus kaže da je bilo riječ o veoma važnom sastanku zbog kojeg je glavna osoba u ministarstvu vanjskih poslova Njemačke za BiH i Balkan prekinula godišnji odmor.

- Uvjeren sam nakon ovih razgovora da i Njemačka smatra da BiH treba posmatrati kao i ostale države u procesu proširenja. I siguran sam da neće posredovati među političkim strankama u BiH kao što je to nedavno pokušala EK – dodaje Knaus.

To je, prema njegovom mišljenju, i glavni razlog zašto na konferenciju u Berlinu 28. avgustva, nisu pozvali politički lideri BiH, već samo predsjedavajući Vijeća ministara BiH i dva ministra. Od prvobitnog plana da tu budu i lideri glavnih političkih stranaka i da se razgovara o napretku BiH, očito se odustalo.

Tako će i predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović moći bez problema prisustvovati inauguraciji novog turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana koja je zakazana na isti dan.  

- Ne znam da li je nakon ovog našeg sastanka odustalo od poziva liderima, ali postoji takav dojam, jer sam našu raspravu o BiH doživio kao pripremu za tu konferenciju – kaže Knaus.

Prema diplomatskim izvorima već duže vrijeme traju konsultacije između Njemačke i Sjedinjenim Američkih Država o mogućoj novoj inicijativi za riješavanje problema u BiH, a očekivalo se da ona dostigne svoju kuliminaciju na proljeće 2015. godine. No, čini se da sve ne ide kao po loju, te da će, vjerovatno zvaničnici sačekati rezultate izbora i onda odlučiti o daljnjim koracima, prenosi NAP.