<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ivanić: Dodik je izgubio podršku i Srbije i svog naroda

Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a i kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini pozdravio je izjavu premijera Srbije Aleksanda Vučića koji je za list „Danas“ kazao da se Srbija neće mještati u izbore u BiH, koji se održavaju 12. oktobra ove godine.

23. august 2014, 12:00

 Ivanić je u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) kazao da izostanak miješanja Srbije u izborni proces u BiH ujedno znači i poraz Dodika i njegovog SNSD-a na predstojećim izborima u našoj zemlji.

Vučića je za list „Danas“ izjavio kako se Srbija neće miješati u izborni proces u Republici Srpskoj i neće podržati nijednu stranu. Srbija će poštovati, rekao je on, narodnu volju, bez ikakve podrške bilo kojem kandidatu.

Ivanić smatra da je pogrešno bilo to što je i raniji predsjednik Srbije Tadić ulazio u izborni preces u Republici Srpskoj. Sasvim je logično i realno, rekao je Ivanić za NAP, da Srbija bude izvan izbornog procesa u BiH, da se drži distancirano i da uvažava svaku vlast koja bude izabrana u oktobru.

- Potpuno sam uvjeren da će se izostanak podrške Vučića odraziti i na izbore u RS, odnosno da će narod, kome je zaista dosta ove vlasti, konačno u oktobru i promijeniti vladajuću strukturu – uvjeren je Ivanić.

- Nama iz opozicije podrška ove vrste iz Srbije i ne treba, niti smo očekivali da će te podrške biti. Podrška je uvijek trebala samo Dodiku, ali je očito da je ni oni nije uspio dobiti od gospodina Vučića – dodao je Ivanić.

Čelnik SNSD-a je ranije imao mnogo bliži odnos sa bivšim srbijanskim vlastima, a bivši predsjednik Boris Tadić i premijer Ivica Dačić su mu redovno dolazili na izborne skupove i pružali podrušku, a on im je to uzvraćao. S Vučićem, očito, ne cvjetaju ruže u odnosima Banja Luke i Beograda.

- Nisam ni razmišljao o tome da pozovem nekog od predstavnika vlasti u Srbiji na događaj u predizbornoj kampanji, ali mislim da su vlasti jasno stavili do znanja da ne žele da se mešaju u izborni proces ovde i da se apsolutno ne bi odazvali mom pozivu – rekao je Dodik, prenosi NAP.