<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sarajevski atentat na Trgu Krajine u Banjaluci!

U banjalučkom Društveno Kulturnom Centru Incel u toku je prvi Art gerila kamp čiji će učesnici na jednom mjestu sa različitih aspekata analizirati Sarajevski atentat.

26. august 2014, 12:00

Umjetnici iz Austrije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske bave se temom "Franc Ferdinandov Princip – Sinteza dva neprijatelja", a učesnici kampa će se prvi put obratiti publici u srijedu, 27. avgusta u 18 sati na Trgu Krajine, gdje će performansom približiti svoje viđenje početka Prvog svjetskog rata. 

„Ovaj datum je nama umjetnicima koji smo u kampu jako bitan, jer mi svoje teze upravo zasnivamo na tome da je smrti Franca Ferdinanda predhodio pucanj kojeg je on sam ispalio i kojim je usmrtio divlju bijelu kozu. Po narodnom vjerovanju ko ulovi ovu rijetku životinju, umire za godinu dana. A to se upravo desilo njemu“, izjavio je Igor F. Petković, umjetnički direktor. 

Jedan od učesnika kampa u Incelu je i Michael Punz iz Austrije.

"Vrlo mi je drago što učestvujem u kampu i festivalu, i što svi učesnici imaju priliku da se izraze, što će imati mogućnost da ispoljavaju svoje radove i kroz digitalnu, ali i kroz analognu umjetnost, odnosno vrlo različite multimedije u umjetnosti“, izjavio je ovaj umjetnik.

Tokom Art gerila kampa gosti i umjetnici će imati mogućnost da učestvuju i u radionici Istorije u raspravi, umjetnice Vahide Ramujkić iz Srbije.

Uključi se i ti!

Ukoliko želite da budete dio radionice koja se bavi Sarajevskim atentatom, kao i izradom priručnika za izučavanje ovog polemičnog istorijskog događaja, prodružite se kampu 28. i 29. avgusta, i 1. i 2. septembra od 11 do 14 sati u DKC Incel u Banjaluci.

Biblioteka Istorije u raspravi osnovana je 2007. godine i broji oko 300 udžbenika. Kroz periodične radionice koje se koriste manuelnim tehnikama obrade i prikupljanja štampanog materijala, analiziraju se postojeće, često međusobno kontradiktorne priče i promišljaju drugačiji pristupi mišljenju i učenju istorije. 

Radovi nastali tokom kampa svoju premijeru će imati na festivalu BL ART 2014, koji počinje 3. septembra u DKC Incel.