<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Banjalučka Toplana ide u zakup!?

Vlasti grada Banjaluka nikako da pronađu način na koji će riješiti problem funkcionisanja Toplane u ovom gradu.

26. august 2014, 12:00

Nakon što je donesena Odluka da Toplana ide pod koncesiju sada je grad bliže odluci da Toplanu da u zakup. U međuvremenu gradska skupština je na odmoru i nije izvjesno da li će prije oktobra raspravljati o Toplani.

Kada je u pitanju sudbina banjalučke Toplane zna se samo da se ništa ne zna. Nakon što je Grad Banjaluka donio Odluku da Toplana ide pod koncesiju a ta Odluka prema svemu sudeći neće biti realizovana grad se okrenuo davanju Toplane u zakup iako je zakup u martu proglašen manje dobrim riješenjem od koncesije.

Gradonačelnik je do desetog jula trebalo da objavi poziv za dodjelu koncesije, do dvadesetog septembra trebala je da bude donesena odluka o dodjeli koncesije a do desetog oktobra trebalo je da bude potpisan Ugovor o koncesiji. Nezvanično od svega se odusatalo i ide sa davanjem Toplane u zakup. Gradonačelnik, Slobodan Gavranović je na godišnjem odmoru, i to je jedino što su nam zvanično rekli u gradskoj upravi.

Nezvanično od koncesije se odustalo jer nisu riješeni imovinski odnosi. Koncesionar je prema Odluci trebalo da preuzme obavezu ulaganja u sistem i mrežu zakupac prema svemu sudeći neće imati te obaveze jer će samo raspolagati toplotnom energijom.

To je glavna zamjerka opozicije.

„Kada je u pitanju zakupac on bi mogao samo da preuzme isporuku toplotne energije i da diktira cijenu energije“, kaže odbornik u Skupštini Grada Banjaluka Zoran Talić.

Toplana je, saznajemo, ove godine gubitak povećala za pet miliona. Akumulirani gubitak tako je premašio šesdeset. Nevjerovatno ali prema dostupnim informacijama nije planirano održavanje gradske skupštine prije oktobarskih izbora. Predsjednik skupštine grada Budimir Balaban u nekoliko navrata nije odgovarao na pozive.

U međuvremenu, Vlada Srpske kada je u pitanju banjalučka Toplana uporno i konstantno ćuti iako je za vrijeme dok je Toplana bila u vlasništvu Vlade napravljen najveći dug ovog javnog preduzeća.

BN TV