<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kopenhagen - raj za bicikliste

Kopenhagen je pravi raj za bicikliste, a tome u prilog ide i sama infrastruktura grada koja pogoduje prevozu na dva točka.

26. august 2014, 12:00

Nakon što je u Danskoj otvorena prava biciklistička staza, podsticaj da se, umjesto automobilima, na posao voze biciklima sada je dobilo još jedan snažan adut – biciklistički most naziva "The Bicycle Snake", iza čijeg dizajna stoji arhitektonski studio Dissing+Weitling koji biciklizam čini još zabavnijim.


Što se tiče infrastrukture pogodne za bicikliste, Danska je uz neizostavnu Holandiju vodeća u svijetu. Prije dvije godine u Kopenhagenu je otvorena prva biciklistička staza, a sada i upečatljivi most za bicikle nazvan The Bicycle Snake, iza čijeg dizajna stoji arhitektonski studio Dissing+Weitling, a ističe se jarkom narandžastom bojom. 

Naime u Kopenhagenu više od 50 posto stanovnika odlazi na posao biciklom pa cijela kultura te zemlje podstiče biciklizam, a tome je podređena i gradska infrastruktura pa je tako brzina mijenjanja svjetla na semaforu tempirana brzini bicikla, kamene staze su zaglađene kako bi vožnja biciklom bila bezbolnija, a tu su i parkirna mjesta za dva točka. Ipak bicikli u Danskoj su toliko popularni da je često poprilično teško pronaći mjesto za parkiranje. 

Danci su neprestano u potrazi za tim kako poboljšati i olakšati kretanje na dva točka pa je tako arhitektonski studio Dissing+Weitling projektovao biciklistički most The Bicycle Snake. Dužine 235 metara, most upadljive narandžaste boje proteže se nad lukom Havneholmen pa oko šoping centra Fisketorvet omogućujući biciklistima se da slobodno kreću. Naimej ta ruta je inače bila problematična za bicikliste kako zbog brojnih pješaka, tako i zbog stubova i oštrih krivina. 

Sami pješaci su takođe bili izloženi nepotrebnim opasnostima zbog biciklista. Stoga je arhitektonski studio Dissing+Weitling napravio zaista sjajan prijedlog – duži most koji je manje strm pa u potpunosti odvaja pješake od biciklista. Biciklistima je vožnja po mostu prijatna, omogućava im da se brže kreću, a sam most predstavlja i krov za pješake koji dobro dođe kada je loše vrijeme. 

Sam most je napravljen od čelika, vrlo je elegantnog izgleda, a površina mu je svjetle narandžaste boje, što pak stvara jasan vizuelni put biciklistima. Sa ugrađenom rasvjetom most je osvetljen noću i predstavlja zaista sjajan vizuelni element i ukras grada, piše Tportal.