<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Podrška izmjenama Zakona o stranim ulaganjima u BiH: Otklanjanje barijera u poslovanju javnog i privatnog sektora

Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH poslala bi se jasna poruka investitorima da je BiH opredijeljena za povlačenje novih investicija i za zadržavanje i proširenje postojećih investicija u zemlji, stvaranje novih radnih mjesta i jačanje održivog ekonomskog razvoja u državi

26. august 2014, 12:00

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine utvrdila je na današnjoj sjednici da su izmjene i dopune Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usklađene sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Donošenjem izmjena i dopuna ovog zakona s jasnim i preciznim odredbama stvorit će se veća pravna sigurnost, unaprijediti i pojednostaviti proces priliva direktnih stranih ulaganja i poboljšati poslovno okruženje i investicijska klima.

Naglašeno je da bi izmjene i dopune Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u skladu sa novim, modernim rješenjima, pomogle u otklanjanju barijera u poslovanju javnog i privatnog sektora.

"Ovim bi se poslala jasna poruka investitorima da je BiH opredijeljena za povlačenje novih investicija i za zadržavanje i proširenje postojećih investicija u zemlji, stvaranje novih radnih mjesta i jačanje održivog ekonomskog razvoja u državi. Također, Bosna i Hercegovina bi imala Zakon o politici direktnih stranih ulaganja s izmjenama i dopunama odredbi koje uređuju ključne oblasti ažurirane u skladu s najboljim praksama, koji bi doprinio boljem imidžu države i jačanju konkurentnosti", stav je Vijeća ministara Bosne i Hercegovine naveden u obrazloženju razloga za donošenje izmjena i dopuna ovog zakona.

Vijeće ministara BiH je na sjednici 25. juna utvrdilo tekst izmjena i dopuna Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH i uputilo ga 17. jula na razmatranje Parlamentarnoj skupštini BiH po redovnoj proceduri.

Dopunjen je član kojim je propisano da ukoliko ovim zakonom nije drugačije predviđeno "strani ulagač ima pravo da investira, reinvestira dobit iz takvih ulaganja u bilo koji i sve sektore privrede Bosne i Hercegovine i to u istom obliku i pod istim uvjetima definisanim za rezidente BiH i važećim zakonima i propisima Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distriktu BiH".

U Zakonu ostaje odredba prema kojoj bez obzira na na politiku slobodnih direktnih stranih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, strani ulog u osnovnom kapitalu nekog poslovnog subjekta koji se bavi proizvodnjom i prodajom oružja, municije, eksploziva za vojnu upotrebu te medijskim poslovima neće preći 49 posto od glavnice u njemu.

U slučaju ulaganja u sektore koji podliježu restrikcijama, propisuje se da strani ulagači moraju dobiti prethodno odobrenje od nadležnog organa u odgovarajućem entitetu.

"Vlada entiteta može donijeti odluku, ukoliko ocijeni opravdanim, da ulog stranog lica kod određenih privrednih društava ne podliježu restrikciji, a sve u skladu sa propisima kojim su regulisane ove oblasti", navedeno je u dopunjenom stavu člana 4. Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini.

Dopunjena je i odredba kojom je naznačeno da Bosna i Hercegovina, entiteti i Brčko distrikt BiH "neće vršiti diskriminaciju stranih ulagača u bilo kom obliku, uključujući, ali ne i ograničavajući se na njihovo državljanstvo, sjedište odnosno boravište, religiju ili državu porijekla investicija".

Direktno strano ulaganje će biti izuzeto od plaćanja carina i carinskih obaveza, ukoliko drugačije nije predviđeno odredbama Zakona o carinskoj politici Bosne i Hercegovine.