<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

WHO: Od ebole umrlo više od 120 medicinskih radnika

Iz WHO-a su saopćili da je virus ebole dostigao nivo kada predstavlja veliku opasnost. Dodaje se da je od ovog smrtonosnog virusa do sada preminuo veliki broj ljekara i ostalih medicinskih radnika i osoblja u bolnicama

26. august 2014, 12:00

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je više od 120 medicinskih radnika dosad umrlo od virusa ebole koji je zahvatio Zapadnu Afriku, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz WHO-a su saopćili da je virus ebole dostigao nivo kada predstavlja veliku opasnost. Dodaje se da je od ovog smrtonosnog virusa do sada smrtno stradao veliki broj ljekara, ali i ostalih medicinskih radnika i osoblja u bolnicama.

Napominje se da je do danas u Gvineji, Liberiji, Sierra Leoneu i Nigeriji više od 240 medicinskih radnika zaraženo virusom ebole, dok je od toga 120 smrtno stradalo.

U Liberiji i Sierra Leoneu među preminulima od opasnog virusa nalaze se vrlo ugledni i iskusni ljekari.

U saopćenju WHO-a navedeno je da su pojedini ljekari smrtno stradali zbog neadekvatne opreme i medicinskih sredstava za borbu sa ebolom.

Zaključno sa 20. avgustom na prostoru Zapadne Afrike od ebole je umrlo 1.427 osoba, dok je 2.615 osoba zaraženo ovim opasnim virusom.

Od toga, samo u Liberiji od ebole su umrle 624 osobe, u Gvineji 406, Sierra Leoneu 392 i Nigeriji pet osoba.

Zbog virusa ebole, u Liberiji, Gvineji i Sierra Leoneu oko milion osoba je stavljeno u karantin.