<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ovo su najbjednije zemlje na svijetu

Prema nedavnoj studiji Kejto instituta Venecuela, Argentnina, Jamajka, Španija, Brazil i Grčka i pored lijepih plaža, kulture i raznih atrakcija, spadaju u najbjednije zemlje na svijetu!

27. august 2014, 12:00

Profesor Stiv Hanke sa Džons Hopkins univerziteta računao je po zemljama takozvani “indeks bijede” koji se u stvari dobija kao mješavina procene nezaposlenosti, stope inflacije i njen procenat promjene u BDP-u po glavi stanovnika.

Venecuela, na primjer, našla se na samom vrhu, odnosno dnu i zauzela prvo mjesto sa “indeksom bijede” od 79,7 zbog velike inflacije. Iran je na drugom mjestu sa indeksom od 61,6 takođe zbog izuzetno visoke inflacije.

bijedne države

Srbija se, očekivano ili ne, našla na trećem mjestu ove liste, zbog visoke stope nezaposlenosti, a slijede je Aregntina, Jamajka, Egipat i Španija.

Od zemalja iz našeg neposrednog okruženja, Makedonija se našla na 11. mjestu sa indeksom od 35,7 zbog visoke nezaposlenosti, a Hrvatska na 15. mjestu iz istog razloga.

Najmanje sumorna zemlja je Japan iako joj je nezaposlenost najveći problem. Amerika se pozicionirala na 71 mjestu.