<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Listerioza ove godine odnijela živote troje nedonoščadi

Opasna bakterija u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je Zavod za javno zdravstvo ove godine zabilježio tri slučaja listerioze, zarazne bolesti koja u visokom postotku uzrokuje smrtnost nedonoščadi i novorođenčadi.

27. august 2014, 12:00

Listeriozu, od koje su od maju ove godine u splitskoj bolnici umrle dvije bebe, uzrokuje konzumiranje nedovoljno termički obrađenog mesa i mlijeka, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).


Iva Pem Novosel, epidemiologinja službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), izjavila je za AA kako su u Kliničkoj bolnici (KBC) Split ove godine zabilježena dva nepovezana slučaja listerioze.

Riječ je bilo o jednoj majki iz Imotskoga kojoj se smrt nedonoščeta dogodila 10. maja, a smrt drugog djeteta, čija majka je bila iz Splita, dogodila se početkom jula ove godine.

Doktorica Pem Novosel naglasila je kako slučajevi nisu povezani, kao i to da je epidemiološka obrada slučajeva u toku. Jedno nedonošče rođeno je sa 26, a drugo sa 23 sedmice trudnoće.

„Djeca su pri porodu bila u vrlo teškom kliničkom stanju s teškim simptomima sistemske bolesti. Prema informacijama koje sam dobila, radi se o transplacentarnom prijenosu listerije i eventualno listerioze koja je mogla nastati tokom poroda, kada se listerija nalazi u vaginalnom kolonizatu“, izjavila je dr. Pem Novosel.

Ranije ove godine zabilježen je još jedan slučaj smrti od listrioze, ali doktorica nije mogla o tome detaljnije govoriti s obzirom na to da u momentu davanja izjave nije imala podatke o pojedinostima tog slučaja. 

Inače je listerija, odnosno listerioza, crijevna zarazna bolest koja se prenosi konzumacijom sirovog mlijeka i sira koji je nastao bez termičke obrade, općenito termički neobrađenim, nepasteriziranim mliječnim proizvodima, eventualno konzumacijom nedovoljno opranog i termički neobrađenog povrća ili mesa, bilo da je riječ o svinjetini, govedini ili peradi.

Osnovne preventivne mjere protiv infekcije listeriozom su higijensko preventivne mjere kod pripreme hrane; dobro pranje povrća, termička obrada mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda, odnosno njihova pasterizacija.

Listerioza najčešće uzrokuje infekciju kod imunokompromitiranih bolesnika i vrlo često kod nedonoščadi, tako da je 30 posto oboljelih od ove bolesti upravo u dobi novorođenčani, odnosno nedonoščadi, i u tom slučaju je smrtnost vrlo visoka, od 30 do 50 posto, što potvrđuju i ove dvije smrti u KBC Split.