<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Oliver Ivanović negirao krivicu po optužnici za ratni zločin

Kosovo

Na prvom saslušanju održanom danas pred sudijama Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici, Oliver Ivanović i još četvorica Srba negirali su krivicu po optužnici za ratni zločin i teško ubistvo počinjeno 1999. i 2000. godine u Mitrovici, javlja Anadolu Agency (AA).

27. august 2014, 12:00

 Osim Ivanovića, optužnica je podignuta i protiv penzionisanog pukovnika MUP-a Srbije Dragoljuba Delibašića, koji je bio komandir policije u severnom delu Mitrovice, kao i protiv Ilije i Nebojše Vujačića i Aleksandra Lazovića.

Današnje saslušanje je bilo samo pripremno ročište, koje je imalo za cilj da predsedavajući sudija upozna optužene sa njihovim pravima i proveri tačnost njihovih ličnih podataka koji se nalaze u optužnici. Nakon što je tužilac pročitao relevantni deo optužnice, sudija je pitao optužene kako se izjašnjavaju o krivici i sva petorica su se izjasnili nevinima po svim tačkama optužnice.

Zahtev odbrane da se zakonski rok od 30 dana produži na 60 dana je odbijen, tako da do 26. septembra odbrana mora da u pismenoj formi podnese zahtev u kome osporava optužnicu, delove optužnice ili legalnost celog postupka.

Šef Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić je, nakon prvog saslušanja optuženih Srba, ponovio da Vlada Srbije stoji iza optuženih u smislu pružanja bilo kakve pomoći i garancija.

"Očekujemo da će proces biti fer", kazao je Đurić.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović osumnjičen je ratne zločine i podsticanje na izvršenje teškog ubistva, a u pritvoru je od 27. januara 2014. godine.