<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Predsjednici država regiona potpisuju deklaraciju o nestalim osobama

Predsjednici Crne Gore, Hrvatske i Srbije, Vujanović, Josipović i Nikolić te član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović potpisat će u petak, 29. kolovoza, u Mostaru, deklaraciju o završetku procesa traganja za osobama nestalim tijekom proteklih ratova na području bivše Jugoslavije, potvrđeno je Feni iz Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP).

27. august 2014, 12:00

Po riječima portparola ICMP-a Jasmina Agovića, ove četiri države postigle su veliki uspjeh kada je u pitanju pronalazak nestalih osoba.

 Od oko 40 000 nestalih na području bivše Jugoslavije rasvjetljenja je sudbina za više od 70 posto slučajeva, što je, po Agovićevim riječima, postotak nezabilježen u povijesti i predstavlja pozitivan primjer za sve ostale države u svijetu koje se suočavaju s problemom nestalih osoba.

 - Potpisivanjem ove deklaracije predsjednici država potvrdit će da je ono što je do sada učinjeno jako dobro, te će se obvezati na nastavak rada, što podrazumijeva jačanje međusobne suradnje, jačanje razmjene informacija i zaštitu prava obitelji nestalih - dodao je Agović.

 Prema prosudbama, u Bosni i Hercegovini se još između osam i deset tisuća osoba vodi kao nestale, a kada će ti slučajevi biti zaključeni, ovisi o tome koliko će još truda i rada biti uloženo.

 - Činjenica jeste da nikada nećemo moći pronaći sve nestale osobe i to moramo reći naglas. Ali, isto tako, uz dodatni trud, dodatnu razmjenu informacija, dodatni terenski rad i političku volju, prije svega, može se rasvijetliti još puno slučajeva nestalih osoba - zaključio je portparol ICMP-a Jasmin Agović.