<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Gradićemo NATO baze na Istoku Evrope

Anders Fogh Rasmussen

NATO planira da kao odgovor na rusku prijetnju postavi vojne baze u istočnoj Evropi, najavio je generalni sekretar ove organizacije Anders Fogh Rasmussen u razgovoru za britanski Guardian.

27. august 2014, 12:00

 Moramo da se suočimo s činjenicom da nas Rusija ne doživljava kao partnera?, rekao je Rasmussen i dodao da očekuje da će zvanična odluka o novim bazama biti donijeta na samitu NATO-a u Velsu sljedeće nedjelje. 

On je rekao da je odluka o razmještanju trupa na istok odgovor na prijetnju Rusije baltičkim članicama NATO-a, kao i na sve zategnutije odnose s Moskvom zbog krize u Ukrajini. 

Rasmussen je najavio modernizaciju i razvoj NATO snaga za brzi odgovor, za koje je rekao da će biti u stanju ?veoma visoke borbene gotovosti? u znak odgovora na novu sigurnosnu situaciju. 

Tim snagama je neophodno osigurati infrastrukturu, baze i štabove u zemljama domaćinima, tako da ćemo na kraju vidjeti mnogo vidljivije prisustvo NATO-a na istoku?, istakao je generalni sekretar. 

Rasmussen je priznao da se neke članice NATO-a, među kojima su Njemačka, Španija, Slovačka i Italija, protive izgradnji stalnih postrojenja na istoku i najavio da će zbog toga nove baze formalno biti privremenog karaktera, ali uz vrlo česte rotacije trupa, prenosi Tanjug. 

"Cilj je da se potencijalnom agresoru stavi do znanja da će ako samo pomisli da napadne partnersku državu imati protiv sebe ne samo vojsku te zemlje, nego trupe NATO-a", rekao je on.