<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Jens Wagner: BiH mora riješiti mnogo problema

Na poziv Savezne vlade u Berlinu će se 28. avgusta održati konferencija o zapadnom Balkanu.

27. august 2014, 12:00

 Savezna kancelarka Angela Merkel, ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i ministar privrede Sigmar Gabriel će sa šefovima Vlada, ministrima vanjskih poslova i ministrima privrede iz regiona razgovarati o regionalnoj saradnji na putu ka EU-integraciji.

Jens Wagner, portparol Njemačke ambasade u Sarajevu je 27.08. saopštio medijima:

"Naš najvažniji cilj ovdje je članstvo Bosne i Hercegovine u EU. Bosna i Hercegoina mora riješiti još puno problema na putu ka EU, posebno teške ekonomske okvirne uslove i veliku nezaposlenost. Slični problemi postoje i u susjednim zemljama. Osnovna ideja berlinske konferencije je: zemlje zapadnog Balkana ove probleme mogu zajednički bolje riješiti. Primjera radi u oblasti saobraćaja ili energetskog sektora za Bosnu i Hercegovinu se isplati bliska saradnja sa susjednim državama, Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom. Blisku regionalnu saradnju na putu ka EU-integraciji želimo podržati u Berlinu. Nadam se da će šefovi Vlada i ministri iz regiona sutra u Berlinu odlučiti o konkretnim projektima kako bi time omogućili napredak za svoje zemlje."