<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zenica: Djeca iz JU „Dom porodica“ osjećaju se bolje nakon trovanja hranom u nedjelju

Hospitalizirano 39 štićenika JU „Dom porodica“ zbog trovanja hranom, utvrđeno da su zaraženi salmonelom, još se ne zna kako je bakterija unesena u ustanovu

27. august 2014, 12:00

Štićenici Jajve ustanove „Dom porodica“ u Zenici u nedjelju hospitalizirani u Kantonalnoj bolnici Zenica nakon trovanja hranom sojećaju se bolje, potvrđeno je za Anadolu Agency.

Od 110 štićenika ove ustanove, 39 ih je u nedjelju je hospitalizirano na Odjelu za zarazne bolesti Kantonalne bolnice u Zenici gdje je ustanovljeno da su se otrovali hranom.

Prema riječima Branka Dilbera, direktora JU „Dom porodica“ Zenica, uzroci zaraze salmonelom su još uvijek nepoznati te se čeka nalaz Higijensko-epidemiološke službe Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo Zenica.

„Iz naše ustanove 39 štićenika trenutno je hospitalizirano nakon trovanja hranom, odnosno, usljed zaraze bakterijom salmonelom. Trenutno se ispituju uzorci hrane, odnosno večere od subote kako bi se ustanovilo šta je tačno bilo zaraženo. Mikrobiološka služba je izolovala bakteriju salmonelu i čekamo nalaze uzoraka koji su izuzeti te do tada ne mogu govoriti o mogućem uzroku zaraze“, izjavio je Dilber.

Štićenici se osjećaju bolje, što je, po riječima direktora, i najbitnije.

„Ja sam stalno u kontaktu sa Kantonalnom bolnicom Zenica i pratimo stanje naših štićenika. Oni su dobro, sada samo čekamo tri negativna nalaza kako bi se potvrdilo da su izliječeni. Naši uposlenici imaju validne sanitarne dozvole, a prema proceduri, sutra će obnoviti sve nalaze kako bi se ustanovilo da li je neko možda salmonelu 'unio'. Osim toga, svi naši radnici rade i nalaze, tj. bris sluznica i kože kako bi se utvrdilo odakle je salmonela došla. Svakome se može desiti i, evo, nažalost desilo se nama, ali činimo sve što možemo da utvrdimo ko je krivac za ovo stanje. Posjedujemo urednu dokumentaciju koju je pregledala i inspekcija i sve se radi prema propisima“, dodao je Dilber.

Djeca koja su hospitalizirana su uglavnom školskog uzrasta, od osam do 21 godine.

Iz Kantonalne bolnice Zenica dobili smo potvrdu da se radi o zarazi salmonelom.

„U službu za zarazne bolesti i nejasna febrilna stanja primljeno je 39 pacijenata školskog uzrasta iz JU 'Dom porodica' Zenica usljed alimentarne intoksikacije, odnosno trovanja hranom. Izolovana je bakterija salmonela, a svi pacijenti su stabilni i nisu u životnoj opasnosti. Trenutno je u toku terapijski i dijagnostički tretman pacijenata prema kliničkoj slici. Higijensko-epidemiološka služba je nadležna za dalje nalaze i uzorke hrane te će uskoro biti dostupno više informacija“, potvrdila je za Anadolu Agency Aida Buro, portparolka Kantonalne bolnice Zenica.