<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

7 iznenađujućih namirnica koje skrivaju gluten

Učestali grčevi u stomaku, ali i simptomi poput slabosti, gubitka kilograma, kao i alergija mogu ukazivati na intoleranciju na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Pa dok brojni misle kako su proizvodi od spomenutih žitarica jedini koji sadrže gluten, varaju se, naime, on je sveprisutan u prerađenoj hrani.

28. august 2014, 12:00

Otkrivamo vam iznenađujuće namirnice koje skrivaju gluten: 
1. Prelivi za salatu


Brojni proizvođači slasnih soseva i marinada za salate koriste pšenicu koja služi za zgušnjavanje teksture. Kako bi izbjegli dodir s glutenom soseve i sami možete napraviti vrlo lako, primjera radi, mala kašičica senfa, sok polovine limuna ili jabukovog sirćeta uz malo soli i bibera potrebni su sastojci za vrlo ukusan preliev za salatu. 

2. Pljesnjivi sirevi

Ukusni pljesnjivi sirevi poput popularne gorgonzole vrlo često u sebi sarže gluten, jer proizvođači u nastojanju da ubrzaju nastanak plavih plesnjivih komada dodaju komade hleba. Naime kvasac iz hleba pospešuje brži nastanak plijesni. 

3. Kocke za supu

Aditivi odnosno pojačivači ukusa čine glavni sastav brojnih prerađenih namirnica, a na maltodekstrin trebalo bi da obrate pažnju sve osobe koje bi trebalo da izbjegavaju gluten. Naime, on je skriveni glutenski proizvod u kockama za supu. 

4. Kiseli krastavci

Sok iz krastavaca mješavina je slada i sirćeta koja je po svom sastavu slična pivu i često sadrži gluten. Zato prilikom kupovine omiljene zimnice pažljivo čitajte sastav na etiketi. 

5. Viršle i paštete

Za ukusan i primamljiv ukus viršli i paštete zaslužni su brojni konzervansi i aditivi, a takvi u sebi često sadrže gluten. 

6. Soja sos 

Jedan od glavnih sastojaka soja sosa je gluten, a pametna zamjena je tamari sos čiji sastav čine čista soja, voda i morska so bez dodataka pšenice. 

7. Sladoled

Prilikom isprobavanja novih primamljivih ukusa sladoleda obratite obavezno pažnju na sastav rashlađujuće poslastice. Naime, arome ječmenog slada, komadići tijesta česti su sastojci kuglica, a osim toga pogoni u kojima se neki od sastojaka sladoleda obrađuju često služe i za obradu pšenice.