<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Centar za postkonfliktna istraživanja iz Sarajeva osvojio glavnu nagradu na konferenciji u Indoneziji!

Glavnu nagradu osvojio je Centar za postkonfliktna istraživanja iz Sarajeva za svoj projekat "Obični ljudi"

28. august 2014, 12:00

Uoči šestog Globalnog foruma Alijanse civilizacija Ujedinjenih Nacija koji se održava 29. i 30. avgusta na Baliju, ova Alijansa i BMW grupacija proglasili su dobitnike Nagrade za interkulturalnu inovativnost u 2014. godini.

Sixth Global Forum in Bali

Nagradu je uručio generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon

Ove godine, prvu nagradu osvojio je Centar za postkonfliktna istraživanja iz Sarajeva. Nagradu je u ime organizacije primila direktorica Velma Šarić.

Innovation Award 2014

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon sa finalistima

Više od 1,200 učesnika Foruma, među kojima se nalaze državnici, predstavnici vlada, ministri inostranih poslova, članovi Grupe Prijatelja Alijanse,  zaključiće dva dana diskusije objavom Deklaracije sa Balija, kojom se potvrđuju praktični koraci koji imaju za cilj poticanje dijaloga i razumijevanja, promovisanje vjerske tolerancije i poštovanja drugog a što i jeste cilj Nagrade za interkulturalnu inovativnost.

Ova godišnja nagrada, koju dodjeljuju UNAOC u partnerstvu sa BMW grupacijom od 2011.godine,  odaje priznanje neprofitnim organizacijama širom svijeta za njihove inovativne programe, koji doprinose dijalogu, razumijevanju, i prihvatanju različitosti između različitih kulturnih, etničkih i vjerskih grupa.

Glavnu nagradu od 40.000 USD osvojio je Centar za postkonfliktna istraživanja iz Sarajeva za svoj projekat "Obični ljudi" – podsjećanje na moralnu hrabrost pojedinaca koji su spasavali ljudske života u vremenima etničkih sukoba i genocida širom svijeta, kao inspiracija za dijalog koji vodi ka razumijevanju i prihvaćanju individualnih razlika među ljudima.


Državnici, visoki zvaničnici, predstavnici organizacija civilnog društva iz cijelog svijeta, kao i mediji koji su prisustvovali ceremoniji imali su priliku putem videa upoznati se sa svih 11 finalista koji su govorili o svojim kreativnim projektima i njihovom uticaju.


U svom pozdravnom govoru, Generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon je pohvalio kreativne napore dobitnika Nagrade ističući da oni doprinose globalnom miru i blagostanju.


Ban Ki Mun
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon


Nakon ceremonije, predsjedavajući dvojac Predsjednik Nassir Abdulaziz Al-Nasser, Visoki predstavnik UN-a za Alijansu civilizacija, i g-din Bill McAndrews, potpredsjednik odjela za marketing i komunikacije BMW grupacije, govorili su o posvećenosti svojih organizacija odnosu koji je prvi ove vrste za obje strane u istoriji.

“Nagrada za interkulturalnu inovativnost je jedinstven primjer mandata Alijanse za premošćivanje kulturnih i vjerskih granica i poticanje razumijevanja", rekao je Predsjednik Nassir Abdulaziz Al-Nasser.

" Predanost BMW grupacije prema nagrađenima nadilazi finansijsku podršku, te uključuje svaki relevantni resurs koji možemo ponuditi", rekao je g-din McAndrews i dodao kako "to čini krucijalnu razliku u pretvaranju ideje u praksu, a koja obogaćuje živote ljudi".


Velma Šarić
Segment kampanje Obični heroji



Velma Šarić, direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja, dobitnica glavne nagrade, kazala je za BUKU da ova nagrada predstavlja moralnu i društvenu satisfakciju, ali i odgovornost da se drugi mladi ljudi iz BiH i regiona inspirišu i ohrabre, te da im se pokaže da oni zaista imaju moć i znanje da utiču na budućnost ako rade marljivo i vjeruju u sebe.

“Nagrada koju smo dobili mi u Centru za postkonfliktna istraživanja je poticaj kako da učimo od jedne vodeće svjetske kompanije poput BMW-a, i da budemo priznati od UN-a, koji će ojačati i razviti naše kapacitete i omogućiti nam da nastavimo graditi svjetliju budućnost u BiH i svijetu”, rekla nam je direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja nakon osvajanja prve nagrade.

Velma Šarić, uoči ceremonije dodjele nagrade



Ona je dodala kako svima koji rade na uspostavljanju dijaloga među ljudima treba podrška kako bismo radili na sprječavanju novih sukoba.


Alijansa civilizacija UN-a i BMW grupacija su zaprimili više od 600 prijava od organizacija širom svijeta, a u odabiru užeg kruga pobjednika učestvovao je žiri sastavljen od naučnika, stručnjaka, te partnerskih organizacija.


Kako nam je rečeno, važan kriterij za dodjelu nagrade svakom pojedinačnom finalisti jeste potencijal daljnjeg razvoja projekta, te potencijal da ovaj projekat bude implementiran i u drugim dijelovima svijeta.


Ukupan fond nagrada za finaliste je bio 100.500 USD, uključujući 40.000 USD za dobitnika Glavne nagrade. Svi finalisti su uz to dobili i jednogodišnji program menadžerskih, marketinških, i ostalih savjetovanja koja će im pomoći u zadovoljavanju  njihovih jedinstvenih potreba, prvenstveno od strane  UNAOC i BMW Grupacije.


Osim toga, svi finalisti postali su članovi grupe "Interkulturalnih lidera" koji će imati pristup ekskluzivnoj online platformi za razmjenu, te bazi lidera koji su predani u svojoj istrajnosti da poboljšaju interkulturalno razumijevanje i poštovanje.  


UNAOC i BMW grupacija nagradili su i ostale finaliste.

Drugo mjesto i nagradu od 20 000 USD ovojila je organizacija „All Together now” iz Australije. Treće mjesto i 15 000 USD dobila je organizacija Manav Seva Sansthan “SEVA iz Indije.

Četvrto mjesto zauzela je "Welcoming America" iz Sjedinjenih Američkih Država, a koji su osvojili i novčanu nagradu od 8000 USD.

Petoplasirani su bili učesnici iz Libana. Oni su osvojili i 5000 USD.

Svim ostalim dobitnicima podijeljeno je po 2500 USD.



O Centru za post-konfliktna istraživanja – dobitniku nagrade



Centar za post-konfliktna istraživanja (PCRC) je nevladina i neprofitabilna organizacija sa sjedištem u Sarajevu koja je prvenstveno fokusirana na rad u lokalnim zajednicama BiH i regiji primarno sa mladima ljudima. Misija Centra je njegovanje okruženja održivog mira i olakšanje obnove međuetničkih odnosa u Bosni i Hercegovini i na Balkanu koristeći kreativne multimedijalne projekte i programe koji pomažu osnaživanju tolerancije, moralne hrabrosti, međusobnog razumijevanja i pozitivne promjene.

Kampanja „Obični ljudi” koju Centar implementira jeste velika kampanja koja uključuje multimedijalne  projekte, brojne radionice,  izložbe ali i produkciju dokumentarnih filmova.


O organizatorima

Alijansa civilizacija UN-a je incijativa Generalnog sekretarijata UN-a, ima za cilj poboljšanje razumijevanja i saradnju među narodima i ljudima različitih kultura i religija.UNAOC učestvuje u borbi protiv snaga koje potiču polarizaciju i ektremizam. Alijansa je globalna mreža koja uključuje 114 članica, 25 međunarodnih i regionalnih organizacija, organizacije civilnog društva, fondacije, te privatni sektor a sve u cilju poboljšanja međukulturalnih odnosa između različitih nacija i zajednica. Alijansa podržava tzv. grassroots nivo, inovativne projekte koji grade povjerenje, pomirenje i međusobno razumijevanje.

BMW grupacija Društvena predanost

Za BMW grupaciju, društvena predanost je sastavni dio korporativnog identiteta. Ključna područja su interkulturalne inovacije i socijalna inkluzija. BMW grupacija se fokusira na projekte i koncepte u kojima se može primjenjivati njihova stručnost u dostizanju konkretnih i mjerljivih poboljšanja. Slijedom toga, kompanija se fokusira na projekte koji se mogu multiplicirati u međunarodnom kontekstu,  na principu "pomažući ljudima da pomognu sebi" , čime se stvaraju mjerljivi dugoročni efekti i rezultati.