<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

„VRT UŽIVANjA”, umjetnika Mladena Miljanovića u Kulturnom centru Beograd

U Kulturnom centru Beograd večeras u 20 časova biće otvorena izložba „Vrt uživanja“ umjetnika Mladena Miljanovića, u produkciji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

28. august 2014, 12:00

Multimedijalnim projektom „Vrt uživanja“ ovog autora predstavljen je Paviljon Bosne i Hercegovine na 55. Venecijanskom bijenalu 2013. godine, čiji komesari/kustosi su bili dr Sarita Vujković i dr Irfan Hošić, dok je organizator i producent projekta bio Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske.

Nakon veoma uspiješne šestomjesečne postavke u Palati Malipiero u okviru 55. Venecijanskog bijenala ( 30. maj - 24. novembar 2013.) izložba „Vrt uživanja“ bila je postavljena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci u decembru 2013. godine, zatim u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu, dok je triptih „Vrt uživanja“ bio izložen u Grand Paleu u Parizu, u okviru 25. „Art Paris Art Fair“ u martu ove godine.

U Kulturnom centru Beograd izložbu će činiti originalna postavka Paviljona BiH od tri uzajamno povezane cjeline: mermerni triptih „Vrt uživanja“, prostorna instalacija „Vrt kamena“ i video rad „Dopadljiva simfonija apsurda“, kao i obimna dokumentacija koja prikazuje sve aspekte njegove organizacije i produkcije.

Predstavljanjem „Vrta uživanja“ u Beogradu još jednom podsjećamo na ovaj značajni projekat Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, kao i na činjenicu da je neophodno da se uspostavi kontinuitet učešća Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu i uspiješno nastavi usvojeni model prezentovanja bosanskohercegovačkog paviljona na prestižnim svjetskim manifestacijama savremene umjetnosti.

Dr Sarita Vujković, izvod iz teksta kataloga „The Garden of Delights/Vrt uživanja“, Banja Luka, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, 2013).

„Vrt uživanja je izuzetno angažovano umjetničko djelo koje teži višedimenzionalnoj istorijskoj perspektivi, sa jakim konotacijama koje zalaze u socijalno-politički, etički, ekonomski i kulturni kontekst istočnoevropskog društva iz kojeg umjetnik dolazi. Izložbi je prethodio dugotrajan istraživački proces prikupljanja i arhiviranja graviranih motiva sa nadgrobnih spomenika. Artikulacija ovih motiva je nosilac ključnih artefakata za realizaciju djela, koju čini rekonstrukcija kolektivne memorije.

Ukomponovana ideja pogrebne reprezentacije, izražene kroz estetiku redimejda, preuzeta je iz popularnog životnog konteksta, sa izraženim devijantnim, sociološkim, etnološkim, ritualnim i obrednim karakteristikama.

Nosilac cjelokupnog koncepta je ideja o neobuzdanosti individualnih želja, individualnih istina, kao kolektivnog apsurda društvene realnosti. Ovi konstitutivni nosioci materijalizovani kao reminiscencija na poznato renesansno djelo Hijeronimusa Boša "Vrt uživanja", čvrsto su ukorijenjeni u ovovremeni materijalni svijet raznovrsnih iskustava, običnih ljudi, kao najautentičnijih i najbanalnijih realnosti posttranzicijskog društva.“ (dr Sarita Vujković, izvod iz teksta kataloga „The Garden of Delights/Vrt uživanja“.