<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nigerija: Stanovnici u strahu da se ebola proširila cijelom zemljom

Istakao je da je doktor šesta osoba koja je u Nigeriji preminula od smrtonosnog virusa, i to u gradu Port Harcourt na jugu pokrajine Rivers

28. august 2014, 12:00

U Nigeriji je prvi put izvan glavnog grada Lagosa od virusa ebole umrla jedna osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar zdravstva Nigerije Onyebuchi Chukwu je izjavio da je preminuo doktor koji je liječio oboljele od virusa ebole.

Istakao je da je doktor šesta osoba koja je u Nigeriji preminula od smrtonosnog virusa, i to u gradu Port Harcourt na jugu pokrajine Rivers.

Supruga ovog doktora je stavljena u karantin u gradu Port Harcourt dok je pod strogim nadzorom ljekara i oko 70 osoba s kojima je preminuli doktor bio u bliskom kontaktu.

Ipak, prvi smrtni slučaj uzrokovan ebolom van Lagosa izazvao je paniku među stanovnicima Nigerije koji sve više vjeruju da se ovaj opaki virus proširio cijelom zemljom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je saopćila da bi se više od 20 hiljada osoba moglo zaraziti virusom ebole od kojeg je do sada na području Zapadne Afrike umrlo više od 1.500 osoba.

Prema podacima WHO-a, zaključno sa 26. avgustom, u Liberiji, Gvineji, Sierra Leoneu i Nigeriji od ebole je zaraženo 3.069 osoba, dok je 1.552 osoba umrlo.