<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Platini poručio da neće biti kandidat za predsjednika FIFA-e i polio se vodom

Izazvao Šukera i Savičevića

Neću biti kandidat za predsjednika Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) kako su mnogi pričali u posljednje vrijeme. Kandidovat ću se za novi mandat predsjednika Evropske fudbalske asocijacije, saopštio je danas Michel Platini, predsjednik UEFA na media brifingu u Monacu, javlja novinar Anadolu Agency (AA) sa mjesta događaja.

29. august 2014, 12:00

 „Sada to neću učiniti. Međutim, to ne znači da se nekada u budućnosti neću kandidovati za predsjednika FIFA“, istakao je Platini, te dodao:

„Uvijek i kao igrač ostajao sam do kraja ugovora i zadataka. Takav želim biti i predsjednik UEFA. Želim završiti određene projekte, ali i započeti nove. Odluku sam donio iz srca. Svi koji me vole, žele da ostanem predsjednik UEFA. Oni koji me mrze, žele da odem u FIFA“.

Platini je rekao i „da UEFA radi podjednako sa sve 54 zemlje članice, te svima posvećuje pažnju, što u FIFA nije moguće“.

„U izboru za predsjednika FIFA nećemo podržati aktuelnog predsjednika Josepha Seppa Blattera. Ne sviđaju mi se njegove ideje. Administrativac ne može biti predsjednik FIFA. To mora biti čovjek iz fudbala. Lično sam to rekao Blatteru. UEFA će u izborima podržati Blatterovog protukandidata koji ponudi nešto novo u FIFA“, poručio je Platini.

Govorio je i o borbi protiv rasizma u fudbalu, uspjesima kroz finansijski fair-play, kroz koji su mnogi klubovi smanjili dugovanja. O jednom od najvećih problema sa kojima se UEFA suočava posljednjih mjeseci, radi toga što su klubovi sa Krima samovoljno istupili iz Fudbalskog saveza Ukrajine i priključili se ruskom, prvi čovjek evropskog fudbala kazao je kako će se predsjednici saveza država u ratu pod patronatom UEFA sastati u Nyonu 18. septembra kako bi razgovarali o rješavanju kompleksnog pitanja.

Iz UEFA su ranije najavili kako ne priznaju odluku klubova sa Krima, ukrajinskog poluotoka koji se otcijepio od ove zemlje i samovoljno pripojio Rusiji.

Platini je naglasio i da će UEFA za nekoliko dana donijeti odluku o 13 gradova domaćina Evropskog prvenstva 2020. godine, a na pitanje o gol tehnologiji, odgovorio:

„U Ligi prvaka i Evropa ligi neće biti gol tehnologije. O tome da li će je biti na Evropskom prvenstvu 2016. godine u Francuskoj, razgovarat ću sa Pierluigijem Collinom.“

Kazao je da je sretan što Evropa ima svjetskog prvaka Njemačku, ali i trećeplasiranu Holandiju sa nedavno održanog Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Polio se vodom i izazvao Bonjeka, Savičevića i Šukera

Platini je prihvatio i učestvovao u humanitarnoj akciji Ice Bukcket Challange, a nakon što se polio hladnom vodom, da isto učine nominovao je nekada slavnog poljskog igrača Zbignjev Bonjeka, ali i bivše fudbalske zvijezde sa Balkana, danas predsjednike fudbalskih saveza Crne Gore i Hrvatske, Dejana Savićevića i Davora Šukera.

„Bonjek se jutros polio ovdje u Monacu, ja sam pomogao da to učini. Što se tiče Savićevića i Šukera, želim im da se poliju što prije i što hladnijom vodom“, rekao je Platini, ostavši zagonetan da li je njegova poruka šala ili produkt određenih nesporazuma sa dvojicom predsjednika nacionalnih asocijacija UEFA, prenosi Anadolu Agency.

Sastanak sa čelnicima nacionalnih asocijacija

Platini je prije media brifinga sa 54 novinara, člana UEFA žirija za Izbor najboljeg fudbalera u Evropi, održao sastanak i sa čelnicima saveza članova UEFA.

„Platini nam je saopćio odluku o novoj kandidaturi za predsjednika UEFA, te da neće biti kandidat za prvog čovjeka FIFA. Razgovarali smo o brojnim projketima UEFA, ali i borbi protiv rasizma na stadionima…“, istakao je za Anadolu Agency Jasmin Baković, generalni sekretar, koji je sa potpredsjednikom Darkom Ljubojevićem činio delegaciju Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) na sastanku u Monacu.