<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Naučnici pretvaraju loša sjećanja u dobra!

Naučnici su razvili metodu koja omogućava da se negativan emocionalni doživljaj nekog događaja iz prošlosti preinači u pozitivan: direktnom manipulacijom neurona koji ga izazivaju.

29. august 2014, 12:00

U laboratoriji nobelovca Susumua Tonegave, na Tehnološkom institutu Masačusets, naučni tim obavio je eksperiment u kome je kod miševa prvo stvorio pozitivne i negativne uspomene tako što im je - pošto bi ušli u određeni deo kaveza - davao ili nagradu u vidu hrane, ili blagi elektrošok.


Takve uspomene imaju dve komponente, za koje su odgovorne dva različita dijela mozga. Dok je sjećanje na mjesto gdje se događaj dogodio nalazi u hipokampusu, emocionalna komponenta (pozitivan ili negativan doživljaj tog događaja) smještena je u amigdali.


Da bi preinačili negativna sjećanja u pozitivna, naučnici su u mozgovima mužjaka laserom reaktivirali neurone u hipokampusu zadužene za komponentu mjesta na kome su bili izloženi elektrošokovima, pri čemu su životinjama davali pozitivan stimulans - u ovom slučaju druženje sa ženkama.


Pre ove intervencije, miševi su izbjegavali dio kaveza u kome su dobijali elektrošokove, ali sada su ulazili u njega, tragajući za drugaricama. Postupak se pokazao efikasnim i u obrnutom smeru. Manipulacija ćelija omogućila je da miševi izbjegavaju oblast u kojoj su ranije dobijali nagradu u vidu hrane.


Najnovija saznanja neće direktno uticati na liječenje psihičkih oboljenja, ali svakako pomažu u nalaženju naučne argumentacije za određene tipove terapije koji se primjenjuju u liječenju depresije i anksioznosti.



“Jedna od popularnih tehnika u kognitivno-bihevioralnoj terapiji jeste da se pacijentu pokaže fotografija onoga čega se plaši, na primjer, pauka, i nauči da razmišlja o nečem pozitivnom”, objašnjava Hauard Ajhenbaum, neorolog sa Univerziteta u Bostonu.