<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ovo je dokaz o postojanju života na Marsu!

U meteoritu sa Marsa naučnici su otkrili neobičnu strukturu koja podsjeća na mikrobnu ćeliju, što je dokaz o postojanju života na crvenoj planeti, tvrde oni.

29. august 2014, 12:00

Ovalna mikroskopska struktura nađena u meteoritu Nahla, koji je pao na Zemlju u Egiptu 1911. godine, ima intrigantnu strukturu koja je, prema mišljenju naučnog tima okupljenog oko Elijasa Haciteodoridisa sa Nacionalnog tehničkog univerziteta u Atini, najverovatnije posledica geoloških, a ne bioloških procesa.


“Na osnovu raspoloživih podataka o prirodi ove upečatljive strukture jajastog oblika u meteoritu Nahla, zaključili smo da je najverovatnije nastala kao posledica abiotičkih procesa”, navodi se u studiji objavljenoj ovog meseca u časopisu “Astrobiologija”.


Šuplja jajasta struktura je duga oko 80 mikrona i široka oko 60 mikrona, što znači da je znatno veća od većine kopnenih bakterija, ali normalnih dimenzija za eukariote (jednoćelijski organizmi, odnosno ćelije koje imaju jedro i druge “organele” obavijene membranom). Naučnici su ubeđeni da struktura potiče sa uzorka, tj. da nije posledica “zagađenja” na zemlji.


Prikupljene informacije pokazuju da se struktura najverovatnije formirala kao posledica geoloških procesa. Naučnici pretpostavljaju da je stenu sa koje potiče meteorit udario drugi objekat.



Pod dejstvom udara nastali su toplota i pritisak, koji su otopili permafrost i pomešali tečnost i minerale na površini i ispod nje. Tečnost koja je isparila verovatno je formirala mehur, koji je zatim ispunio organski materijal.