<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

UN: U Ukrajini dnevno pogine 36 ljudi

Komisija UN-a objavila izvještaj o dešavanjima u Ukrajini u kojem se navodi da su u sukobima na istoku zemlje od sredine aprila ubijene najmanje 2.593 osobe

29. august 2014, 12:00

Šef Komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) za regije Amerike, Evrope i Centralne Azije Gianni Magazzeni je saopćio da je proteklog mjeseca u Ukrajini dnevno život gubilo u prosjeku 36 osoba, prenosi Anadolu Agency (AA).

Magazzeni je u sjedištu UN-a u Ženevi objavio izvještaj o kršenjima ljudskih prava u krizom zahvaćenoj Ukrajini i tom prilikom istakao da su sukobi između ukrajinske vojske i separatista na istoku zemlje eskalirali u proteklim danima.

U Izvještaju UN-a se naglašava da je i broj ranjenih u augustovskim sukobima u Ukrajini udvostručen u odnosu na period u julu.

U sukobima na istoku Ukrajine od sredine aprila do 27.augusta je poginulo najmanje 2.593 ljudi.

Iz Komisije UN-a tvrde da su proruski separatisti na istoku Ukrajine opremljeni profesionalnom vojnom opremom i oružjem i da su sposobni da ruše avione ukrajinske vojske.

U Izvještaju se ističe da ukrajinske vlasti tvrde da Rusija direktno naoružava separatiste i da ruska vojska direktno učestvuje u sukobima na teritoriji Ukrajine.

Također se navodi da je ukrajinska vojska intenzivirala operacije oko Donjecka i Luganjska i da je to razlog eskalacije nemira u toj regiji.

Separatisti u zarobljeništvu drže 468 osoba

U Izvještaju koji je u Ženevi predstavio Magazzeni navodi se i to da proruski separatisti na istoku Ukrajine u zaroobljeništvu drže najmanje 468 osoba i da sprečavaju stanovnike kriznog područja da napuste regiju.

Optužujući i ukrajinske snage da nerijetko izvode bombardiranje naselja ne vodeći brigu o civilima, iz UN-a pozivaju sve strane na suzdržanost i jače zalaganje za rješavanje krize.

Izvještaj UN-a se odnosi na period od 16. jula do 17. augusta ove godine.

O ovom pitanju se pisanim saopćenjem oglasila i komesarka UN-a za ljudska prava Navy Pillay, koja je naglasila da je napad na civilno stanovništvo kršenje međunarodnih pravnih normi i da se o tom pitanju mora uraditi više.