<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vlada Libije podnijela ostavku

Vlada Abdullaha al-Thinnija

Libijski premijer i njegova vlada podnijeli su ostavku da bi oslobodili prostor za novi sastav baziran na izborima održanim u junu, piše u izjavi iz kabineta.

29. august 2014, 12:00

Vlada Abdullaha al-Thinnija je izjavila da u skladu sa Ustavom Libije podnosi ostavku da bi dozvolila novom Predstavničkom domu formiranje nove vlade.

Predstavnički dom je zamijenio Generalni nacionalni kongres u junu, ali se morao prseliti u Tobruk, na istok zemlje, zbog uličnih borbi u Tripoliju.

Sukob milicija

Naoružane frakcije, uglavnom iz grada Misrata, istjerale su iz glavnog grada rivalnu grupu iz Zntana, te pokušavaju ponovo postaviti prijašnji parlament, GNC.

Islamisti su bili mnogo jači u GNC-u nego što jesu u novom sazivu, kojim dominiraju liberalni i federalistički političari.

Thinni je postavljen u martu, ali se suočio sa opozicijom i vladom na rubu propasti. Nakon raspada parlamenta u maju, Ahmed Maetig je postavljen za premijera, ali je kasnije presuđeno da je njegovo postavljanje bilo neustavno.

„Ovo je samo rutinski korak. Nema konflikta između Thissija i Predstavničkog doma“, rekao je Reutersu neimenovani političar.