<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Štednja struje: EU zabranjuje usisavače, fenove, kosilice...

Evropska unija želi smanjiti potrošnju električne energije za 30 posto do 2030. godine Zbog toga zabranit će prodaju nekih kućanskih aparata jačih od 1600 vata

31. august 2014, 12:00

Europska unija od prvog rujna uvodi novu regulativu kojom će zabraniti prodaju kućanskih aparata jačih od 1600 vata. Zabrana će se odnositi na usisavače, sušila za kosu, kosilice i kuhala za vodu.

Prema studiji na popisu zabranjenih kućansklih artikala moglo bi se naći još njih 30-ak.
Već zabranjeni 'jači' televizori, perilice, hladnjaci...

U EU su trenutno zabranjeni 'jači' televizori, perilice rublja, hladnjaci i usisavači. Cilj ovih zabrana je smanjiti potrošnju električne energije zbog usporavanja globalnog zagrijavanja.

Upitna ušteda na sušilima za kosu

Kritičari tvrde da bi smanjenje jačine sušila samo produžilo vrijeme sušenja, pa je ušteda energije upitna.

Glasnogovornica europskog povjerenika za energiju Marlene Holzner izjavila je da još nije sigurno hoće li i sušila za kosu ući u ovu regulativu: 'To je studija koju smo naručili. U posljednjem izvještaju smanjit će se broj aparata koji će ući pod regulativu s 30 na 20. U siječnju 2015. proučit ćemo preporuke, a onda ćemo odabrati koje ćemo aparate staviti pod regulativu', prenosi The Telegraph.

Europska unija planira smanjiti potrošnju energije za 30 posto do 2030. godine.