<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

OSCE odaje priznanje zbog spremnosti na rješavanje pitanja nestalih osoba u državama Zapadnog Balkana

Didier Burkhalter, ministar vanjskih poslova Švicarske i predsjedavajući OSCE-a, uputio je čestitke predsjednicima Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, kao prvim potpisnicima Deklaracije o ulozi država u rješavanju pitanja osoba nestalih usljed ratnih sukoba

30. august 2014, 12:00

"Čin potpisivanja Deklaracije o ulozi država u rješavanju pitanja osoba nestalih usljed ratnih sukoba i kršenja ljudskih prava, koju je pripremila Međunarodna komisija za nestale osobe, predstavlja hrabar i važan korak u unapređenju procesa pomirenja na Zapadnom Balkanu, te stvara pretpostavke za daljnje poboljšanje odnosa među državama i građanima regije, prije svega među pripadnicima mlade generacije“, izjavio je u nastavku Burkhalter.

On je podcrtao da bi "prihvatanjem odgovornosti država za rješavanje pitanja nestalih osoba, vlade bi također mogle dati doprinos jačanju razvoja demokratskog društva i odgovornosti u institucijama vlasti".

"Kao država koja predsjedava OSCE-om, Švicarska je dala podršku realizaciji ove regionalne incijative, te pozvala i druge države da se pridruže u njenoj realizaciji“, rekao je Burkhalter.

On je dodao da će njegov specijalni predstavnik za Zapadni Balkan, ambasador Gérard Stoudmann, nastaviti pružati podršku državama potpisnicama u realizaciji preuzetih obaveza, ističući da cijeli OSCE, sa posebnim naglaskom na misije OSCE-a raspoređene na teritoriji država regije, stoji na raspolaganju vladama država domaćina, te da je spreman dati doprinos realizaciji procesa pomirenja u regiji i šire.

Izraelska vojska je zračne napade na Pojas Gaze počela 7. jula, a deset dana kasnije je započela i kopnenu ofanzivu. Tokom napada ubijeno je ukupno 2.145 osoba, a ranjeno 11.100 ljudi. Među ubijenima je bilo 578 djece.