<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U Novom Sadu više od stotinu gatara i proroka

Iako je vračanje i proricanje sudbine u Srbiji zakonom zabranjeno, skidači crne magije, egzorcisti i tumači budućnosti i dalje su masovna pojava, a za svoje usluge dnevno zarade više od deset hiljada dinara, piše 021.rs.

29. august 2014, 12:00

Kada se najavi dolazak na seansu, prorok obično sve podatke o naivnoj osobi sakupi na društvenim mrežama, a ne libe se ni da zovu pogrebna preduzeća, matičara i poreske uprave. Ostale podatke prorok ili proročica "izvuče" iz osobe tehnikama obmane i manipulacije, poput navođenja na tačan odgovor pružanjem pogrešnog odgovora, mimikom i gestovima, analiziranjem garderobe, šminke ili frizure. Ove tehnike i detalje manipulacije kojima se proroci koriste objasnio je pronalazač i publicista Vojislav Antonić u svojoj knjizi "Da li postoje stvari koje ne postoje?".

"Manipulator uglavnom govori uopštene stvari i posmatra klijenta. U zavisnosti od njegove reakcije on će se u razgovoru primicati sve konkretnijim temama, pri čemu će koristiti fraze koje liče na konstatacije, a u stvari su prerušena pitanja. Svaki put kada dobije odgovor, koga klijent često daje a da toga nije ni svestan, vidovnjak će to iskoristiti da se približi temi koja će biti najpovoljnija za podmetanje teze o vidovitosti. Dobar vidovnjak u isto vreme je i pažljiv slušalac. On neće dozvoliti klijentu da govori onoliko koliko želi; zapravo, manipulator će biti najuspešniji ako klijent pretvori seansu u 'otvaranje duše' i počne da se jada za sve što mu leži na srcu. Vidovnjak će mu potom vratiti sve informacije ali u izmenjenoj formi, taman koliko je potrebno da se one proglase za rezultat njegove vidovitosti. Veliki broj klijenata dolazi zato što već ima neki lični ili porodični problem - pre svega zdravstvene, materijalne ili ljubavne prirode, što će manipulator lako videti već na prvi pogled, služeći se pomenutim tehnikama".

Kako objašnjava Antonić, klijenti na gatanje dolaze unapred impresionirani i puni očekivanja, te je njihova slika o seansi unapred svečana. Ljudi dolaze sa izvesnom željom da budu prevareni, a kasnije će danima razmišljati o stvarima koje su im rečene, davajući im veći značaj. Tako će prorok ženi reći da će upoznati muškarca srednje visine, sa plavim očima, a svaki naredni muškarac koji odgovara makar jednoj od ove dve stavke biće ostvarenje proročanstva u očima žene.

"Manipulator priča mnogo neodređenih, ali sugestivnih stvari, a klijent kaže tek po neku (često veoma važnu) reč, pa ostaje utisak da je vidovnjak 'sve pogodio'. Pri tom su od pomoći i razne fraze i poštapalice koje ne znače ništa, ali ih manipulator uvek ima na pretek u svom arsenalu, jer mu one daju mogućnost da vodi glavnu reč, da diktira tempo razgovora i da mu ostane dovoljno vremena da formuliše sledeću misao", navodi Antonić.

Astrolog, hiromant, numerolog i prevarant

Jedan od svežijih, a problematičnijih primera proroka je Branko Životin iz Novog Sada, koji je usluge naplaćivao i po nekoliko desetina hiljada evra, a čije prevare su otkrivene pre tri godine.

On je, nakon otkrića da ga u Srbiji sputava Zakon o javnom redu i miru, posao preselio u Beč, odakle je Srbima pružao usluge proricanja, skidanja crne magije, otkrivanja nevernih partnera, analiza homoseksualnih karti, vraćanje voljene osobe i druge, bizarne usluge.

Izvor 021.rs