<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BiH, Srbija, Hrvatska i Crna Gora potpisale Deklaraciju o nestalim

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) je u Mostaru organizirala susret tokom kojeg su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić potpisali “Deklaraciju o ulozi države u procesu rješavanja pitanja osoba nestalih usljed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava”, piše bh. novinska agencija Patria. Inače, 30. avgust proglašen je Međunarodnim danom nestalih.

30. august 2014, 12:00

Deklaracijom će se definisati uloga ovih država u traženju nestalih iz sukoba i kršenja ljudskih prava. Prvi potpisnici međunarodne deklaracije su one zemlje i njihove zemlje nasljednice koje su bile strane u Dejtonskom mirovnom sporazumu.
Predsjedavajući ICMP-a Thomas Miller kazao je kako su u procesu traženja nestalih zemlje regije pokazale sposobnost kako putem lokalnih tako i specijalizovanih institucija.

- Deklaracija koja se danas potpisuje je uzajamno prepoznavanje postignuća Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije i bit će iskorištena da unaprijedi principe koji čine osnovu njihovih postignuća - izjavio je Miller tokom događaja kojem su prisustvovali predstavnici vlada u regiji, nevladinih organizacija i diplomate.

Deklaracija osigurava pristup informacijama u vezi sudbine i istrage u procesu traženja nestalih. Ona je međunarodni instrument i ICMP će podstaći i druge zemlje Zapadnog Balkana i svijeta da je potpišu.

ICMP je uspostavljen 1996. godine na samitu G-7 u Lionu u Francuskoj kao podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu. Aktivno je aktivno uključen u pomaganje vladama i drugim institucijama u cijelom svijetu u radu traženja nestalih osoba iz oružanih sukoba, kršenja ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala i drugih uzroka.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da rješavanje pitanja nestalih za hrvatsku vladu predstavlja humanitarni prioritet. Nikolić je kazao da za rješavanje ovog problema ne postoji zastarjelost koja znači zaborav.

Izetbegović je naglasio da dostignuća po pitanju rješavanja nestalih na teritoriji BIH može poslužiti kao primjer i ostalim zemljama regiona. Dok je Vujanović istakao da se broj nestalih u toj državi mjeri desetinama što dokazuje da je Crna Gora bila izvan ratnih razaranja.