<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Novim Zakonom o akcizama u BiH domaće pivare u povoljnijem položaju

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, za AA je kazao da novim zakonom manje pivare, među kojima su uglavnom domaće pivare, plaćaju manju akcizu

31. august 2014, 12:00

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine danas je dala pojašnjenja o postupanju proizvođača i uvoznika piva u vezi sa navedenim izmjenama Zakona i Pravilnika.

Prema odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, domaće pivare čija je prosječna proizvodnja u prethodne tri godine manja od 400.000 hektolitara zadržale bi akcizu od 0,20 KM po jednom litru, a za pivare koje proizvode više od 400.000 hektolitara godišnje obračunavala bi se akciza od 0,25 KM po jednom litru.

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH, za AA je kazao da novim zakonom manje pivare, među kojima su uglavnom domaće pivare, plaćaju manju akcizu.

“Manje pivare čija je prosječna proizvodnja u prethodne tri godine manja od 400.000 hektolitara zadržale bi akcizu od 0,20 KM po jednom litru. Veće akcize za pivare koje proizvode više od 400.000 hektolitara godišnje, među kojima su uglavnom strane pivare, podstakle bi domaće proizvođače piva", objasnio je Kovačević.

Istakao je da su novim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH domaće pivare u boljem položaju.

"Ovim zakonom domaće pivare su u blago povoljnijem položaju", naglasio je Kovačević.

Pravo na smanjenu akcizu može ostvariti i uvoznik pod uslovom da ima dokaz da je pivo nabavio od proizvođača čija je prosječna proizvodnja u prethodne tri godine manja od 400.000 hektolitara.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje navode da ukoliko se naknadnom kontrolom utvrdi netačnost podataka u dokumentu koji je priložio uvoznik po osnovu kojeg je ostvareno pravo na manju stopu akcize, uvoznik je dužan platiti razliku akcize od 0,05 KM/l na količinu piva uvezenog uz plaćanje manje stope akcize za kojeg su dati netačni podaci.

Domaći proizvođači, namaju obavezu dokazivanja prava na nižu stopu akcize, te ukoliko im je na osnovu njihovih podataka o ostvarenoj proizvodnji prosječna proizvodnja u prethodne tri godine manja od 400.000 hektolitara vrše obračun akcize po 0,20 KM po jednom litru.

Međutim ukoliko se kontrolom podataka utvrdi da proizvođač nije imao pravo na manju stopu akcize, isti je dužan platiti razliku akcize od 0,05 KM/l na količinu piva oporezovanu akcizom za koju je korištena niža stopa.