<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sve je spremno za početak nove školske godine

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je danas da će 1. septembra početi nastava u svih 187 osnovnih i 92 srednje škole u Republici Srpskoj.

31. august 2014, 12:00

Mutabdžija je napomenuo da postoje i neki alternativni programi, koji će biti provedeni u šest objekata, prije svega osnovnih škola, i to tri škole u Doboju, te po jedna škola u Čelincu, Gradišci i Prnjavoru.

On je naveo da će ti objekti biti spremni za početak školske godine, te da će škola u Gradišci, koja je renovirana sredstvima Vlade Republike Srpske i kabineta predsjednika Republike, početi sa radom od utorka, 2. septembra.

U Prnjavoru, gdje je poplavljeni školski objekat renoviran, zahvaljujući privatnoj donaciji "Komercmali", školska godina će početi u trećoj sedmici septembra.

"Škola u Čelincu je nova i biće najreprezentativniji školski objekat. Opremljena je sredstvima UNICEF-a i počeće sa radom u trećoj sedmici septembra. Djeca će do tada ići na nastavu na tri različite lokacije u gradu", rekao je Mutabdžija na konferenciji za novinare nakon posjete Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, u Doboju nastava počinje u postojećim objektima na višim etažama, sa skraćenim nastavama u dvije škole "Dositej Obradović" i "Sveti Sava".

"U trećoj školi `Vuk Stefanović Karadžić`, koja je pretrpjela najveća oštećenja, nastava će se odvijati u područnim odjeljenjima, dok će deveti razred ići na ekskurziju", rekao je Mutabdžija.

On je ocijenio da je Republika Srpska dovoljno organizovana, snažna i kreativna i da je našla odgovor na postojeće stanje.

"Paralelno sa rekonstrukcijom postojećih objekata oštećenih u poplavama teče i proces rekonstrukcije velikog broja škola sredstavima Vlade Republike Srpske, sredstva iz dobiti `Elektroprivrede Republike Srspke`, kabineta predsjednika Srpske", rekao je Mutabdžija i dodao da se te škole nalaze u svim dijelovima Republike Srpske.

On je istakao da je ovo velika pobjeda Republike Srpske u smislu obrazovnog sistema i želje da se djeca, koja već četiri mjeseca nisu dio obrazovnog sistema iz poplavljenih područja, što prije uvedu u sistem i dovedu u poziciju da u sigurnom i bezbjednom ambijentu započnu nastavni proces.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Rade Ristović izrazio je zadovoljstvo, jer su za predstojeću školsku godinu na vrijeme obezbijeđeni svi udžbenici za osnovnu i srednju školu, kao i pedagoška dokumentacija koja prati novi nastavni plan i program.

"Ovo je ogroman postao, jer je udžbenička produkcija značajan i sveobuhvatan posao, od pripreme do distribucije. Cijene udžbenika ni ove godine nisu se mijenjale s ciljem da zaštitimo kućni budžet i roditelje kada je u pitanju kupovina udžbenika", rekao je Ristović.

On je naglasio da je posao Zavoda bio da u ovoj godini 117 naslova za osnovnu i 29 za srednju školu završe na vrijeme i da se oni nađu u knjižarama.

Ristović je rekao da je za ovu godinu štampano 67.880 udžbenika za osnovnu i 17.750 za srednju školu, te da je pedagoška dokumentacija, koja prati matične knjige i registre, na vrijeme završena.

"Zavod je puno uradio i kada je riječ o beletristici, te stručnoj i naučnoj literaturi. U ovoj godini imaćemo još 28 novih naslova. Posebno bih istakao dva posebna izdanja, od kojih je jedno posvećeno 100 godišnjici Sarajevskog atentata `Spomenica mladobosancima`, a druga je publikacija u vezi Kosova i Metohije `Vek važnih događaja`", rekao je Ristović.

On je napomenuo da je nakon poplava u Doboju centar Zavoda i skladište maloprodaje pretrpjelo štetu od milion KM, ali da su zahvaljujući svom angažmanu i Vladi Republike Srpske te objekte uspjeli da osposobe.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da je ovaj zavod dao veliki doprinos da školska godina u stručnom smislu počne spremno.

"Radili smo naprodno na pripremi nastavnih planova i programa. Uradili smo novi nastavni plani i program za osnovnu školu da bi išli u korak sa državama u okruženju koje imaju mnogo moderniji sistem obrazovanja koji se bazira i na ishodima učenja", rekao je Damjanović.

On je naveo da je su urađeni i nastavni planovi i programi za 13 struka i 106 zanimanja u srednjim školama, čime je stvorena dobra baza i za rad narednih godina.

"Uradili smo i plan i program za specijalnu nastavu, što podrazumijeva i rad sa djecom sa posebnim potrebama da bi bio što bliži i što kompatibilniji sa planom i programom u osnovnim školama", rekao je Damjanović.

On je dodao da je uređena i analiza svih udžbenika koje izdaje Zavod za udžbenike da bi bile evidentirane i ispravljene sve grešaka i nedostatci u udžbenicima.

"Udžbenici koji budu korišteni od naredne školske godine biće mnogo bolji, a broj grešaka smanjen na najmanju moguću mjeru", istakao je Damjanović.

Nova školska godina na području Federacije Bosne i Hercegovine počinje 1. septembra, osim za područja koja su bila zahvaćena poplavama i klizištima.

U Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu nastava će biti odgođena u školama koje još nisu obnovljene.

Omogućen predmet »jezik bošnjačkog naroda«


Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da je djeci u Vrbanjcima kod Kotor-Varoša omogućeno da imaju nastavni predmet koji se zove "jezik bošnjačkog naroda" prema članu 7 Ustava Republike Srpske, koji jasno definiše nazive jezika u Srpskoj.

Ništa od početka nastave u Doboju

Nastava u Osnovnoj školi "Vuk Stefanović Karadžić" u Doboju neće početi u ponedjeljak, 1. septembra, a za 1.150 osnovaca nema mogućnosti da se organizuje nastava u improvizovanim objektima-šatorima, rekao je direktor te škole Milan Gojković.

Gojković je naveo da je, zbog kašnjenja izvođenja radova na rekonstrukciji objekta, najprihvatljivije rješenje da nastava od 1. septembra do 10. oktobra bude odgođena te da naknadno bude regulisana nadoknada.