<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Klimatske promjene bi mogle da unište Havaje?

Havaji su najpoznatiji po svom savršenom vremenu, međutim upravo vreme bi moglo drastično da se promijeni i donese sa sobom niz posljedica zbog kojih bi ovo rajsko ostrvo prestalo da nosi taj epitet i postalo neprepoznatljivo.

01. septembar 2014, 12:00

Program "Sea Grant" Univerziteta Havaji tvrdi da bi u narednim godinama klima na ostrvu bi mogla da postane drugačija - toplija, suvlja, sa više oluja i posljedično više bolesti.

Prema podacima studije "Klimatske promjene na Havajima - Rezime klimatskih promjena i njihovog uticaja na ekosistem i zajednice Havaja", koju je finansirala Turistička agencija Havaja, okeani, padavine, ekosistem i imunitet ljudi koji žive na ovom pacifičkom ostrvu su pod velikim rizikom.

Upravo zbog svih promjena, uzrokovanih promjenom klime, turizam bi mogao da nestane.

Ova studija ukazuje da Havaje čekaju visoke prosječne temperature koje će uticati na životinje i biljke tako što će donijeti bolesti poput denga groznice ili kolere kao i više koncentracije invazivnih vrsta.

Takođe smanjenje vjetrova koji bi poremetili padavine na ostrvu i napravio periode suše, velikih padavina i poplava.

Topliji okean sa većom kiselošću što bi započelu masovno koralno izbjeljivanje.

Jedna od najočiglednijih promjena na Havajima bila bi povećan nivo mora koji do sada raste od 1.3. do 3.8 cm po deceniji posljednjih 100 godina.

Studija predviđa rast nivoa mora od 30 do 100 cm do 2100. godinea to znači da bi veći dio Vajkikija i njegovih najljepših plaža bio potopljen.

Istraživači kažu da ne znaju tačno kada i gdje bi takve promjene mogle da počnu da se dešavaju a neke promjene klime su već počele da se dešavaju kao recimo erozija plaže na sjevernoj obali Oahu, dok će se druge pojaviti u narednim decenija.

Izveštaj je pak nedvosmislen kada se priča o tome da su klimatske promjene neizbježne kao i da se klimatske promjene dešavaju pod uticajem efekta staklene bašte, piše HuffPost.