<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Istoričar: Hitlerova rodna kuća kao spomenik mira

Njemački istoričar Andreas Meclinger predložio je gradskim vlastima austrijskog grada Braunaua da kuća u kojoj je rodjen nacistički lider Adolf Hitler, bude "kuća odgovornosti" posvećena miru, prenose njemački mediji.

01. septembar 2014, 12:00

 Meclinger želi da Hitlerova kuća "bude pretvorena u "kuću odgovornosti, kao spomen mira s ciljem da se ne zaborave počinjeni zločini".

Taj istoričar je prije nekoliko mjeseci pokrenuo kampanju na društvenim mrežama da bi promovisao svoju zamisao i naveo da svakog dana dobija poruke podrške, prenose njemački Bild i austrijski Kurir.

"Taj projekat bi onemogućio ekstremiste i neonaciste da se okupljaju blizu kuće na Hitlerov rodjendan", smatra izraelski Harec.

Gradske vlasti Braunaua su dobile i prijedlog da se kuća koristi za kancelarije i učionice, ali Meclinger smatra da ne bi trebalo da se izbriše Hitlerov trag u tom gradu.

Opštinske vlasti imaju finansijski problem s Hitlerovom kućom jer plaćaju mesečnu zakupninu od 4.700 evra.

Zgrada u kojoj se Hitler rodio 20. aprila 1889. godine, bila je biblioteka, škola, banka i centar za hendikepirane osobe, ali je već tri godine prazna.