<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prvi dan u školi - veliki događaj za sve!

Prvi ponedeljak u septembru označio je kraj ljetnog raspusta i polazak u školu.

01. septembar 2014, 12:00

Na početku svake školske godine najviše pažnje pridaje se prvačićima, kojima to predstavlja veliki događaj u životu.

U prvi razred osnovne škole u školskoj 2014/2015. godini u Republici Srpskoj upisano je 10.335 učenika. Kada je riječ o broju upisane djece u prvi razred po opštinama, najviše upisanih je u Banjaluci - 1.921, zatim Bijeljini - 961 i Doboju - 623. Na području Banjaluke, najviše prvačića je upisano u Osnovnoj školi „Branko Radičević‟ - 214.


Povodom prijema đaka u prvi razred osnovne škole, tradicionalno se održavaju priredbe. (Foto: OŠ "Petar Petrović Njegoš" u Banjaluci)

Za roditelje je to takođe važan događaj.  Mama Vanja P. podijelila je sa nama kako se osjeća zbog polaska njene mlađe ćerke Eme u prvi razred osnovne škole.


„Veoma sam uzbuđena zbog polaska svog mlađeg djeteta u školu. S jedne strane sam mnogo srećna, jer je to veliki korak u njenom životu. S druge strane sam i veoma tužna jer, koliko god sam srećna zbog njenog odrastanja, toliko sam i tužna što nikad više neće biti mala“, kazala je za Buku Vanja P.

Njena kćerka pohađaće nastavu u Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“ u banjalučkom naselju Mejdan. Škola je renovirana tokom ljeta, zbog čega će đacima boravak u školi biti mnogo prijatniji.U ovoj školi upisana su četiri odjeljenja prvog razreda. Učiteljica Branka pozdravila je djecu i roditelje i poželjela im srećan početak školovanja. Ovoj mladoj učiteljici to je tek druga generacija prvačića, pa priznaje da je i sama veoma uzbuđena. 




Nažalost, u velikom broju škola u Republici Srpskoj početak nastave odgođen je zbog radova na saniranju štete od poplava.