<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Muževi ili sinovi poslani na vojne vježbe i postali nedostupni

Posebna tajna operacija

Do 15.000 ruskih vojnika poslano je u Ukrajinu tokom posljednja dva mjeseca, a više stotina je ubijeno u sukobima u toj zemlji, izjavila je u ponedjeljak za agenciju France Presse predsjednica nevladine udruge Odbor majki ruskih vojnika Valentina Maljnikova.

02. septembar 2014, 12:00

 "Tokom dva posljednja mjeseca tamo je poslano između 10.000 i 15.000 ruskih vojnika", kazala je Meljnikova.

Sada bi moglo biti u Ukrajini između 7.000 i 8.000 ruskih vojnika, rekla je ona dodavši da se te procjene temelje na informacijama dobijenim od obitelji čiji su muževi ili sinovi poslani na vojne vježbe i zatim postali nedostupni.

Moskva odbacuje optužbe

"Vojni zapovjednici vode posebnu tajnu operaciju", ustvrdila je Meljnikova, koja je također članica Vijeća javnosti pri ruskom ministarstvu obrane.

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da je poslala svoje vojnike na istok Ukrajine, a Moskva odbacuje te optužbe.

Prema podacima ruskih aktivista za ljudska prava, u sukobima u Ukrajini do danas je poginulo najmanje 200 ruskih vojnika.

U Ukrajini je ubijeno stotinjak vojnika pješačke brigade broj 18, čije je sjedište u Čečeniji, rekli su čelnik udruge Građanin i vojska Sergej Krivenko i predstavnica lokalnog ogranka Odbora majki ruskih vojnika u Sankt Peterburgu Ela Poljakova, prenosi Hina.

Zašto vojnici ginu i zašto se o tome šuti?

Oporbeni zastupnik u lokalnoj skupštini Ljev Šlosberg rekao je za France Presse da je u sukobima u Ukrajini ubijeno i stotinu padobranaca sa sjedištem u Pskovu na sjeverozapadu Rusije.

"Vlasti moraju reći zašto vojnici ginu na teritoriju druge države i zašto se o tome šuti", istaknula je Poljakova, čiju su udrugu ruske vlasti prošle sedmice svrstale među "strane agente".