<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dragan Bursać: Mogu li Ceca i Ćana same na Dodika?!

Urinokulturom na vlast

Predizborna istraživanja govore da je Svetlana Ražnatović, već sada pobijedila svog prijatelja Milorada Dodika. Ona je, naime, kako eksperti tvrde, pjevala pred pet-šest hiljada Srba u Istočnom Sarajevu, a ne pred 15 hiljada kako navodi RTRS ili pred preko 30 hiljada kako potcrtavaju mediji iz Bliskoistočnog Sarajeva.

03. septembar 2014, 12:00

Nego, ozbiljno, mogu li se ovakve kafanske i paušalne „procjene“ uzimati zaozbiljno? Zapravo, ironično je da su baš Ceca, Miroslav Ilić i izvjesna Ćana najbolji istraživački piplmetri u našoj zemlji. Svi oni nam govore kako je Mile sa društvom politički gotov. Nego, šta govori opozicija? 

Turbo-folk analiza

Svetlana Ražnatović je nekad bila ratna ikona, pa Dodikova predizborna zvijezda, a sada je tek osoba na osnovu koje lokalni analitičari promatraju situaciju u predizborne dane. A, situacija je, kažu, sljedeća: Došla je na koncert Milinim-vladinim-entitetskim helikopterom, pa to ukazuje na zlo ove vlasti. Ako ćemo pravo, ko se sve i kako vozio u tom heliću, Ceca je ekonomski najprofitabilnija osoba koja je letjela u Gazelici. No, nije to na stvari.

Poenta je u sljedećem. Kako se to niko, majku mu, iz opozicije nije javno zapitao sa kojim pravom, bukvalno, sa kojim pravnim muhurom se jedna folk zvijezda vozika helikopterom i troši desetak hiljada maraka naših para samo na kerozin? Da li je Ražnatovićeva bila poplavljena, unesrećena, životno ugrožena??? Ili možda opozicija računa na Cecinu publiku u oktobru???

Onda analitičari kažu: Grijeh je što je javni servis, u Srba poznatiji kao RTRS, prenosio Cecin koncert. Istinabog, to jeste zloupotreba javnog servisa. Ali, hajmo se grohotom nasmijati. Ovaj i ovakav RTRS je medijska zloupotreba od svog osnivanja. Uvijek i uvijek po istoj matrici. Služiti političku vlast i uvući joj se rektalno do pertli. 

Nego, zašto ne pade na pamet SDS-u i saveznicima da priupitaju vlast ili da se javno očituju o bezočnoj krađi one narodne bijede u vidu RTV takse, a koju je RTRS mučki zloupotrijebio prenošenjem jednog šund otpatka? Da li se pokrenula kakva debata? Jok!

A, biti neki analitičar i reći da je koncert Arkanove udove fijasko, opet ne znači ništa. Narod nema para, Istočno Sarajevo malo, a na bliskoistočnom pootvarani prozori na zgradama i još ide prenos na TV-u. Dolbi saraund, bokte. Dakle, Ceca je, očekivano, bila više „bošnjačko pitanje“, nego srpski predizborni piplmetar.

Tako su po klasičnoj matrici sijevali „burni zaključci“ kako zločinačka udovica, i sama zločinka, toksikomaniše sarajevski zvučni prostor. A, najbolja provjera takvog zaključka je bilo cjelovečernje slušanje koncerta zle Cece. Bilo je tu i onih egzibicionista sarajevskih koji su odlazili na Cecin koncert, ponosno pokazujući propusnice i press kartice sa njenim imenom. Valjda su bildali kompilaciju hejterstva i neke kvaziodvažnosti. Ostali su tihovali, naglašavajući na društvenim mrežama kako će baš to veče tihovati.

Dakle, svi su imali šta da kažu o Cecinoj, od naših para promociji SNSD-a u režiji RTRS-a, osim opozicije u Republici Srpskoj? Alal vera!

Dakle,  znalac vrli, lokalac sa par sociometrijskih parametara, naravno izmišljenih samo za ovu priliku, zaključio bi kako će baš fijasko Cece, a bez da opozicija drmne dupetom, srušiti Milorada Dodika. Nije nego!

Tu je i narečena Ćana, koja je valjda pjevala pod šatorom na Manjači. Sasvim normalno, gologuza je urlala kao i na svakoj tezgi, kad joj je mikrofon oteo Dodik i falširao. Onda je, predanje veli, ušao pod šator mlad momče Ognjen Tadić. Ćana je u erotičnoj ekstazi urliknula „Vidovdan“ i raja je počela da se pali, žari. Kakve ovo veze ima sa izborima? Nikakve! Ali ima veze sa „istraživanjem“. A, ono kaže da je Tadić porazio Dodika na prvom duelu. Kakav je to bio duel? Natpjevavanje, korida, ojkača, povlačenje konopca, nikada nećemo saznati. Tek, nekako je Tadić smotao Milorada.

Draga opozicijo, zašto niko ne reče da je ovo svetkovanje u čast Petru Kočiću, narodnom tribunu? Zašto se niko ne pokloni sjenima Kočićevim i ne izignorisa redneks terevenku znanu kao Kočićev zbor? Nego ste se opozicijo, poput vlasti, pozabijali pod šatore i na osnovu kafanskih stolica računali svoje predizborne uspjehe. Neka vrsta šatorske sociometrije.

Treći primjer. Slavuj iz Mrčajevaca, Miroslav Ilić, doveden je da pjeva u fabrici obuće „Bema“ u Banjaluci. Kako je gazda novopečeni SNSD-ovac, logično je bilo da plati kompletan aranžman za postizborne usluge. Opet, posve logično je da se na radničkom derneku pojavi Dodik i svita mu. A, najlogičnije je da Miroslav u jednom trenutku kaže kako on „slavuj iz Mrčajevaca“ pjeva „slavuju iz Mrčevaca“ Dodiku. Sad, ono, jeste malo neprijatno našeg Baju zvati slavujem, ali predizborno je vrijeme, sve će se to zaboraviti. Šta nam veli analiza? Analiza kaže, više baveći se hiromantijom, astrologijom i karmom, da onaj kome Mića Ilić pjeva propada na izborima skroz (vidjeti slučaj zeta mu Dragana Šutanovca). I tu analiza počinje i staje.

A, šta radi opozicija? Pa, umjesto samo da  navede šta je do prije nekoliko mjeseci bivši PDP-ovac, Marinko Umičević, a sada domaćin Dodikov i novopečeni SNSD-ovac govorio protiv Baje i društva mu, čuje se kolektivno ćutanje. Umjesto samo da se pojavio Mladen Ivanić, kandidat za srpskog člana Predsjedništva ispred opozicije, pa da je podsjetio poziciju i javnost kako je taj isti Marinko Umićević pitao sa kojim pravom vlast na besplatno dodijeljenom banjalučkom gradskom zemljištu, namjesto Jevrejskog centra, gradi stambeno-poslovni kompleks, a sad pleše sa Dodikom, čuje se muk. Ili muuu. Svejedno je.

A, onda ide krunski dokaz Dodikovog pada. Valjda su analitičari sačekali da Ceca, Mića i Ćana otpjevaju svoje, pa su sabrali postkoncertne i postzborovske rezultate i rekli nam kako je i Baja otpjevao zadnju pjesmu, otplesao labuđi ples, odigrao posljednju ruku...šta god.

A, analiza „nepogrešivo“ reče: Ognjen Tadić, kandidat za predsjednika Republike Srpske u ime opozicionog „Saveza za promjene“, ima podršku 46,8 posto građana, dok njegovog protivkandidat iz vladajuće koalicije Milorada Dodika podržava 39 posto građana. Malo je problematično što te analize zapravo NEMA. Ona je fantomska, izmaštana. Na kraju krajeva, ona je nebitna. Bitno je u ovoj priči šta opozicija (ne)radi.

A, narod lud

Sudeći prema lokalnim čaršijskim analitičarima, agencijama i folkerima, SDS i Tadić već treba da protresu šampanjac prije završne političke orgazmičke ejakulacije. Nego, ima tu jedan faktor koji malo muti radost opoziciji. Zapravo, dva. To je tzv. narod i stanje na terenu.

Narod, ko narod, prevrtljiva gomila, koja ni sama sebi ne vjeruje i koja čeka da im neko obezbijedi posao i malo napuni buđelar. To trenutno nudi SNSD. 'Oće narod aplaudirati svima, ali kad dođe na izborno mjesto, nekako zaćuti. Sjeti se većina plebsa svojih radnih mjesta ili obećanih radnih mjesta, pa refleksno zaokruži SNSD. No, to je stvar narodna i SNSD-ova. 'Ajmo opet, šta radi opozicija? Kakvo je stanje na terenu?

Termoelektrana i urinokultura

Kad smo kod stanja na terenu, samo dva plastična primjera. Milorad Dodik hitno saziva Narodnu skupštinu sa samo jednom tačkom dnevnog reda - potvrđivanje statusa opštine Stanarima. Sad, Stanari nisu pretjerano bitni, osim što se tu nalazi buduća termoelektrana i suvo monetarno-ekonomsko zlato. Koje sad pripada SDS-ovom Doboju. Dodik ne časi časa. Operativan je. Zna šta bi značio SDS-u ovakav poklon. Dodik, dakle, zna da je izgubio na lokalnim izborima. Zna da ga je neoperativnost koštala gubitka većine opština i dela. Radi na terenu.

Opozicija na čelu sa SDS-om ne ukazuje čak niti na pljačku tešku stotine miliona evra zvorničkog „Birača“, pronevjere u „Srpskim šumama“, „Željeznicama“...ostalim državnim invalidima, korupciji epskih razmjera, pljački biblijskih razmjera, poharanom zdravstvu, raspadnutom penzionom sistemu...Muk. Opet ništa.

Sa druge strane, šta radi SDS? Pa, SDS se dosjetio kako je neophodno uvesti kontrolu urina u škole, e da bi se utvrdilo piju li, puše li ili, nedajbože, rade li šta ozbiljnije djeca po školskim dvorištima?! Dakle, SDS je to locirao kao najveći problem. Em što nema nikakve veze sa realnošću, em što se i ponavljaju. Prije više od tri godine su tražili identičnu stvar. Toliko o anticipaciji zbilje najveće opozicione partije u Republici Srpskoj. Urinokultura je odgovor opozicije?!

Gospodo iz opozicije, udostojite se!

Ali hajmo biti posve realni. Uz svu inertnost, opozicija NIKADA, ali NIKADA nije bila bliže pobjedi. Nikada, ali nikada narod nije bio nezadovoljniji. Nikada više nije bilo toliko očiglednih i očevidnih stvari zbog kojih bi ova vlast trebala pasti. Kad se zaista ozbiljno sve uzme u obzir, opozicija je najbliže pobjedi na izborima u Republici Srpskoj. 

Ali ta i takva opozicija treba prestati gajiti nade u spontani izlazak apstinenata pred glasačke kutije. Ljude treba animirati činjenicama, radom i konkretnim aktivnostima. A, samo sjediti i nadati se da će politički vagabundo Aleksandar Vučić tek tako, iz čista mira doći i oteti Dodiku vlast je utopija. Ta, SDS nema ni predizborni slogan! Ko vele, imamo BN televiziju, šta će nam. Ovakva vrsta bahatluka može zaista stajati izbora ovu opoziciju.

Sve u svemu, narod je spreman, analitičari i „analitičari“ su spremni, čak i turbo-folk pokazatelji govore da je režim pri kraju. Jedino još da se opozicija udostoji da radi svoj posao...Pa, gospodo draga, sva uputstva su Vam data. Svi parametri su tu...Samo se čeka da malo mrdnete stražnjicom. Hoćete li se udostojiti!? Ili će Ćana i Ceca same na Dodika!?

Dragan Bursać je novinar i kolumnista BUKA portala. Možete ga naći na Twitteru@dijalekticar