<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zlatni lav Šveđaninu Roju Andersonu

Zlatni lav na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji dodijeljen je večeras Šveđaninu Roju Andersonu za film "Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju" (A pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence).

06. septembar 2014, 12:00

 Radi se o filmu sastavljenom od humorističnih vinjeta, koji su neki kritičari obožavali, a druge je ostavio zbunjenim. 

Radnja se događa u savremenoj Švedskoj sa povremenim trenucima nadrealizma i pjesme, i ovlaš prati dvoje ljudi koji bezuspješno pokušavaju da prodaju vampirske zube i druge predmete za prerušavanje. 

Primajući nagradu Anderson je naveo italijanski neorealistički film "Kradljivci bicikala" kao ostvarenje koje je na njega jako uticalo.

Srebrni lav za najboljeg reditelja dodijeljen je Rusu Andreju Končalovskom za skoro nijemi film "Poštareve Bijele noći" ("The Postman's White Nights"). 

Holivudska zvijezda u usponu Adam Drajver i italijanska glumica Alba Rorvaher dobili su nagradu za glumu u filmu "Hungry Hearts".

Snažni dokumentarac Džošue Openhajmera o naslijeđu masakara u Indoneziji "The Look of Silence" osvojio je Veliku nagradu žirija. 

Žiri, kome je predsjedavao kompozitor Aleksander Depla, dao je nagradu za scenarijo za film "Tales", o seriji priča koje se događaju u Teheranu, iranskom reditelju Rahstani Bani-Etemadi, a turski reditelj Kan Miždedži dobio je specijalnu nagradu za dramu "Sivas" o zanemarenom dječaku koji se zbliži sa psom, prenosi B92 pisanje BETE

Filmski festival u Veneciji, koji je počeo 27. avgusta, najstariji je međunarodni filmski festival u svetu, osnovan 1932. godine