<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Top 10 najljepših tajanstvenih mjesta u Indiji

Indija je već vijekovima poznata po predivnim krajolicima, nevjerovatnim prirodnim i kulturnim ljepotama, a tu su naravno i divni ljudi, šarenilo boja i paleta mirisa...

12. april 2015, 12:00

Uglavnom, za Gou, Delhi i Tadž Mahal ste sigurno čuli, ali otkrivamo vam još deset mjesta koja svakako morate posjetiti.

1. Dolina Nubra:

Smještena na otprilike 3.000 metara nadmorske visine, ova dolina pruža pogled na krajolike koje je gotovo nemoguće susresti negde drugde na svijetu. Uz to što je sama po sebi teško dostupna, za posjetu je turistima zbog bliskih teritorijalnih previranja - potrebna i posebna dozvola.

2. Chettinad:


Smještena duboko u Tamil Naduu, ovu pokrajinu jednostavno morate posjetiti ako volite prekrasnu arhitekturu, ili dobru, jako začinjenu indijsku hranu.

3. Dolina Zanskar:


Smještena na izuzetno nepristupačnom terenu, ova dolina je dom za tek 13.000 stanovnika. Uz piktoreskne samostane, i sela iz nekih prošlih vremena, surova će vas priroda ostaviti bez daha.

4.Andamanska i Nikobarska ostrva:

Ako postoji raj na zemlji, onda su to ova ostrva. Smještena nedaleko indijske obale, u bistrom moru uz pješčane plaže, pružaju vam nezaboravne krajolike uz ne preterano visoke cijene.

5. Jezero Suraj Tal:

Sunčevo jezero nastalo je otapanjem glečera, i po predanjima se smatra svetim mjestom. Za sve ljubitelje Zena, mira i dubine – idealno.

6. Ghats, Varnasi:

Ako treba odabrati mjesto na kom ćete za svega 5 minuta doživeti cijelu Indiju - Ghats bi bio savršen izbor. Na ovom mjestu moći ćete da upoznate zaista sve raznolikosti ove ogromne države.

7. Jezero Pichola:

Napravljeno je u 14. vijeku kao vještačko jezero koje štiti okolna područja od poplava, a danas je poznato prvenstveno po predivnoj prirodi.

8. Sandakphu:

Ako želite da posjetite ovo mesto morate da budete svjesni kako će vam biti potrebno puno strpljenja. Takođe, bitno je napomenuti kako se temperatura u ovim visinama može spustiti i do -20 stepeni Celzijusa. Ali pogled...

9. Athirapally:


Ako volite vodopade, mistična i pomalo dramatična mjesta u prirodi - Athirapally jednostavno morate posjetiti. Ovo je destinacija dostojna pravih kraljeva avanturizma.

10. Chitrokoot vodopadi:

Ovi impresivni vodopadi poznati su i pod nazivom "Indijska Niagara". Boju vode menjaju prema godišnjim dobima. Fascinantno.