<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Velika akcija SIPE: Uhapšen Jerko Ivanković Lijanović i ministar trgovine Bahilj!

U opsežnoj akciji kodnog naziva "Meso" koju provodi Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapšeno je nekoliko članova porodice Ivanković Lijanović, među kojima i federalni ministar poljoprivrede i dopremijer Jerko Ivanković Lijanović

10. septembar 2014, 12:00

Na terenu učestvuje više stotina policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Uprave za indirektne poreze BiH (UIO).

Budući da se radi o jednoj od najopsežnijih akcija, o njenom toku i detaljima redovno se informira i glavni tužitelj Tužilaštva BiH.

Radi se između ostalog, o poreznim i carinskim utajama u iznosima od više miliona KM, koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem preduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena preduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina, navedeno je ranije iz Tužilaštva.

SIPA uhapsila i ministra trgovine FBiH Milorada Bahilja


Kako smo prethodno javili, pripadnici SIPA-e po nalogu Tužilaštva BiH, provode akciju kodnog naziva "Meso" u kojoj je uhapšeno više osoba, a među njima i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, predsjednik Narodne stranke Radom za Boljitak i njegov brat Mladen Ivanković Lijanović te još neki članovi porodice Ivanković Lijanović te njihovi saradnici.

Ministar trgovine Bahilj koji je uhapšen jutros je također član Narodne stranke Radom za boljitak.

Hapšenja još uvijek traju, a privedeni će u poslijepodnevnim satima biti dovedeni u službene prostorije SIPA-e.


Kako navodi portal Klix, akcijom "Meso" rukovodi tužilac Tužilaštva BiH, iz Operativnog štaba akcije, a u aktivnostima na terenu učestvuje više stotina policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Uprave za indiretne preze BiH (UIO).

O svim aktivnostima direktno se informiše i glavni tužilac Tužilaštva BiH, s obzirom da se radi o jednom od najsloženijih predmeta organizovanog kriminala u postdejtonskoj BiH.

Radi se između ostalog, o poreznim i carinskim utajama u iznosima od više miliona KM, koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem preduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena preduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina.

Za navedene višemilionske iznose je oštećen budžet BiH te na taj način i svi građani naše zemlje.

Aktivnosti se provode na ukupno 14 lokacija u gradovima diljem Bosne i Hercegovine, a biće realizovano lišenje slobode oko 10 osumnjičenih osoba, te pretresi u tri poduzeća.



Izvor: Klix.ba