<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dragan Bursać: Kafana kod „Kurte i Murte“

Otvorena je birtija kod „Kurte i Murte“, predizborni montažni lutajući šank o koji će se besiti svako pijano i trijezno čeljade željno vlasti, malo TV kamera i poodosta šuški.

10. septembar 2014, 12:00

Nekako nostalgično, juče je Igor Radojičić posljednji put udario skupštinskim čekićem, odjavio zasijedanje u ovom skupštinskom sazivu i najavio predizborno ludilo koje nas čeka u narednih mjesec dana.

Rezimirao je prvi SNSD-ov pionir kako je do sada ova Skupština RS usvojila 272 zakona, najviše u istoriji. Rezimirao, a kao da je i remizirao. Istorija kratka, a zakona hrpa. Ponajviše potpuno efemernih i beznačajnih. Samozadovoljavajućih uformljenih floskula koje nam trebaju, kao i Vlajkijeve bezbjedonosno-obavještajne analize. I nikom ništa. Kome je bolje od ova 272 zakona neka se javi?! Ko zna za bilo koji produktivan zakon od ovog buljuka, neka digne ruku.Elem, nasljednik Dragana Kalinića na mjestu hameraša, odložio je čekić i zatvorio kafanu znanu kao Narodna Skupština Republike Srpske.

Time je na neki način otvorena birtija kod „Kurte i Murte“, predizborni montažni lutajući šank o koji će se besiti svako pijano i trijezno čeljade željno vlasti, malo TV kamera i poodosta šuški.

Nego, da li je korektno pretendente na vlast i njihove predizborne skupove nazivati „Kurtom i Murtom“?

Uz dužno poštovanje svima -Jeste. 'Ajde da se ne zavaravamo. Glumatanje serioznosti i ozbiljnosti, osim malograđanskog nerazumijevanja i bazičnog nepoznavanja situacije u Republici Srpskoj ništa ne donosi. Niti su to drugovi niti gospoda, , niti je riječ o kakvim akademicima kojima titualarnost zasjenjuje pojavu. Tek grupa uvježbanih i uhljebljenih desperadosa koji su 4 godine bili na vlasti i u opoziciji i koji zahvaljujući mehanizmu demokratije i nedostatku testova inteligencije gule i gusle po ovom narodu više od dvije decenije.

Zato bi i red bi bio do kraja jednostavno i prozaično predstaviti glavne pajtaše u „Kurta & Murta“ kafani.

Mile red light

Prvi, najveći i glavni posjetilac- Milorad Dodik, Baja, gospodar naroda, miljenik međunarodne zajednice, sinoda SPC-a, režisera, pojaca, folk diva, srdeovječnih žena, na paru lakih ljudi i stoke sitnog zuba, vodi sa sobom dobro uvježban SNSD orkestar. Orkestar za na uvce, za pod šator, za poljanu, za Svi u napad..., orkestar za „"Za pobjedu Srpske", kako im nosi naziv najnoviji hit prespreman je za nove utrke i još novije hitove. Ovaj lumperaj pod Bajinom palicom, u kome isturene flaute duvaju gore pomenuti Radojičić te gospodarica bijelih čizama i buduća konkvistadorka „teheranskog Sarajeva“ Željka Cvijanović, zna i umije  najvećem kokuzu marku iz oka ako treba izvaditi. Decenijska praksa stoji iza ovog tajfuna od partije. Uz dobar orkestar tu su i priperci, mali od ćeten- alve koji kupe mrve ispod stolova i dobro ih ide.

To su Socijalisti Petra Đokića, borca za privredni krimanl, prava radnika i džudio hobiste, koji se vjerovatno sam sebi čudi kako je godinama u vlasti. Tu je i prijedorska interesna gudačka sekcija Marka Pavića znana kao DNS, koja nastoji biti neutralna do zadnje kile pečenja, e da bi sigurno utvrdila pazar. A, Marka nos nikada nije lagao. Kakve ankete, izmišljene i neizmišljene, kakvi crni IPSOSI, kakve procjene NDI-a, samo gledajte šta Pavić radi i kome se nada, pa ćete znati ko će pobijediti u oktobru ove godine. Na to sve Marko, kao mrmot prije mahanja repa, ćuti, nešto štrvolji i čeka. Sad za sad je uz SNSD-ove trube. Ostale nomene, niti znate Vi, nit znam ja, pa ćemo preći do susjednog orkestra.

Bristol via Pale

Kad bi postojao orkestar za „Svadbe i sahrane“, a gle čuda-postoji, ovaj istočni povjetarac predvođen SDS-om, bi samo ukope pokrivao. I to tužne neke do zla boga ukope. Nemaju oni neki sad tu slogan, šta zakerate. Oni bi najradije kao u seriji „Alo, alo“ ostali do kraja anonimni i sami sebi svrha u tom melanholičnom, samotnom tihovanju. Oni su, znate, misteriozni. Doduše desno pučki, ali ipak misteriozni. I to se računa. Njihov šef, za koga se pouzdano i ne zna da li im je šef, Mladen Bosić, misteriozno daje misterioznu izjavu na svojoj BN Televiziji, misteriozno se sastaje sa gosparom Vučićem i još misterioznije nestane sa medijskog radara. Ovu posve novu političku taktiku, koju je preuzeo od klinaca na trip-hopu, a koji se od svoje sjene kriju, upotrijebiće u ovih mjesec dana.

Dakle, kad god ne vidite, ne čujete ili ne osjetitie Mladena Bosića, to je zato što on želi misteriozno da  pobijedi. Tako je u duhu ovog performansa umjesto sebe kandidovao Ognjena Tadića za predsjednika RS-a , koji se transparentno poziva na maskulinum status i daje ovom orkestru za sahrane neku vrstu izmaštane muževnosti pozivajući sve i svakog na dvoboj, duel i uopšte uzev svaku vrstu društvene igre, gdje bi Ogi bacanjem kocika, trčanjem oko garaže i ostalim preadolescentskim vještinama porazio takmaca. Istina bog, jednom je Ognjen već izgubio od Baje i poželio laku noć Srpskoj, no, svanuo je novi dan, pa ćemo vidjeti kako će u kafani kod „Kurte i Murte“ teći obračun između alfa mužjaka naših pašnjaka i wannabe alfa mužjaka.

Politički pratioci ovog bristolsko-paljanskog tužnog orkestra su..., pa svi ostali. Vječiti profesor ekonomije sa poznavanjem engleskog jezika Mladen Ivanić i njegova manje poliglotska sekcija PDP-a, Dragan Čavić, čovjek koji je kao zalutali NBA igrač iskusio čari predsjednikovanja i prateći mu savez, zbor, skupština..kako god. Tek, neka partija..Sve u svemu ovdje ima likova kao u priči, pa bi razumnom čovjeku palo na pamet da će moći dvije „Ane Arkadijevne Karenjenine „ razvući o političkom životopisu, opozicionog orkestriranog konstrukta. Kad ono ništa. Prc. Sanjari, opscenari, mistici i ćutolozi tihuju. 'Ajde da ih ne diramo. Da se ne potresu.


Dobro došli mili gosti!

Kafana je tu. Kafandžije sa orkestrima takođe su tu. U petak se očekuje svečano otvaranje. Dobro nam došli mili gosti! Biće tu olovaka, bedževa i ostale galanterije i pozamanterije. Za upornije naći će se i kakva majica za „okokuće“. Pod kraj kampanje u oktobru biće mlake pive i 'ladnog pečenja, samo treba preživjeti do tada. U međuvremenu, eto nam TV duela, šamaranja, pljuvanja, laži, podmetačina, izmišljotina, spinovanja, režanja, prijetnji i sve u svemu svih onih virtuelnih blagodeti u kojima uživa naš predobri narod dok mu kruni u želucu. A, to životu daje smisao. Jebem te živote!

Kurta ili Murta, pitanje je sad! Samo navali narode!





Dragan Bursać je novinar i kolumnista BUKA portala. Možete ga naći na Twitteru@dijalekticar