<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Federalni zastupnici: Nadamo se da će ovakvih akcija biti još

Prve reakcije

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH pred početak sjednice Parlamenta različito su komentirali jutrošnje hapšenje braće Lijanović kao i drugih osumnjičenih osoba za utaju poreza u akcijama "Brend" i "Meso", piše bh. novinska agencija Patria.

10. septembar 2014, 12:00

 Zastupnici Marinko Čavara (HDZ BiH), Mirsad Đonlagić (SBB), Jasenko Selimović šef Kluba zastupnika SDP-a pozdravili su akciju SIPA-e koja je urađena po nalogu Tužilaštva BiH, kazavši da ne mogu govoriti više detalja o tome dok se ne vide detalji istrage, ali da se nadaju da će ovakvih akcija biti još.

'Sve što znam znam iz medija. Vjerujem da su aktivnosti SIPA-e i Tužiteljstva utemeljeni na određenim kaznenim djelima', kazao je Čavara.

Đonlagić je kazao da treba pustiti institucije države da rade svoj posao.

'Ovdje se u BiH sve i svašta stavlja u kontekst predizborne kampanje. Nisam siguran da se ovo može dovesti u kontekst ove predizborne kampanje, a ako to jeste predizborna, onda je to potpuno neodgovorno od državnih institucija. Ne vjerujem da će čak i ovo uzrdmati Vladu FBiH koja ne želi da odstupi iako se to od nje tražilo', kazao je Đonlagić.

Selimović je u potpunosti podržao rad Tužilaštva, sudova i policije u ovoj državi.

'Neka svako odgovara za svoje postupke. Mi smo za borbu protiv korupcije i zloupotrebe položaja i to smo pokazali kroz dugogodišnju borbu za usvajanje seta antikoruptivnih zakona. Ne bih komentarisao da li ima političke pozadine i špekulisao. Za sve ovo sam saznao iz medija, a vjerujem da ćemo kao Parlament imati više informacija tokom ovog dvodnevnog zasjedanja', kazao je Selimović dodavši da će ovo ostaviti određene posljedice na rad Vlade FBiH koja je na kraju svog mandata.

'Nekoliko puta smo tražili od dopremijera Lijanovića da podnese ostavku i tako spasi poljoprivredu u FBiH, on to nikad nije uradio', kazao je Selimović.

Zastupnik Ivica Jurčić (NSRzB) pak smatra i uvjeren je kao i njegovi stranački šefovi Lijanovići da su ova hapšenja politički motivirana i da se zna po čijem su naređenju izvršena. Na pitanje da to pojasni, Jurčić je kazao da se zna ko je na vlasti već 20 godina.

Ministri finansija Ante Krajina (HSP) i energije, rudarstva i indu