<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zbog organizovanog kriminala Budžet BiH oštećen za više od 11 miliona KM

AKCIJA &quot;MESO&quot;

Kroz veremenski period od nekoliko godina, službenici UIO iz Sektora za provođenje propisa i Sektora za poreze, vršili su kontrolne aktinosti na terenu.

10. septembar 2014, 12:00

Iz Uprave za indirektno oprezivanje BiH rekli su nam da su aktivnosti koje se dešavaju danas na terenu, a povezane su sa akcijom kodnog naziva “Meso” rezultat rada službenika Uprave za indirektno oporezivanje, koji su u prethodnih nekoliko godina istražili određene nepravilnosti kad je u pitanju prometovanje mesa i mesnih preađevina kod nekoliko poreskih obveznika, nakon čega su pripremili izvještaje i proslijedili Tužilaštvu BiH.

Iz Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH rekli su da je prvi izvještaj proslijeđen Tužilaštvu BiH 2011. godine, nakon čega su izvršene još dvije dopune osnovnog Izvještaja u toku 2013. i 2014. godine.

"Tim izvještajima obuhvaćeno je ukupno 20 lica, od čega 14 fizičkih lica i 6 pravnih lica, koja se sumniče da su počinila veći broj krivičnih djela iz oblasti indirektnih poreza. Procjenjuje se da je Budžet BiH oštećen za nešto više od 11 miliona KM, po osnovu sumnje da su počinjena krivična djela organizovanog kriminala, poreske utaje, neplaćanja poreza, pomaganja u činjenju krivičnih djela, krivotvorenja poslovne dokumentacije i uništavanja poslovne dokumentacije", rečeno je iz UIO BiH.

Napominju da su kroz veremenski period od nekoliko godina, službenici UIO iz Sektora za provođenje propisa i Sektora za poreze, vršili kontrolne aktinosti na terenu.

"Inspektori u Sektoru za poreze vršili su kontrolu poslovanja firmi koje su predmet Izvještaja, ali svih ostalih firmi koje su bile poslovni partneri firmama koje su sastavni dio Izvještaja koji je proslijeđen Tužilaštvu BiH. Vrlo je važno za naglasiti da je UIO spriječila i određenje zahtjeve za povrat PDV-a, koje su tražile neke od kompanija koje se nalaze u Izvještajima proslijeđenim Tužilaštvu BiH".

Uprava za indirektno oprezivanje BiH u Banjaluci



Kažu da je uz saradnju sa kolegama iz SIPA-e, a uz vodstvo cijelog predmeta od strane Tužilaštva BiH krajnji rezultat današnje privođenje svih osumnjičenih lica.  

ORGANIZOVANI KRIMINAL

Iz Tužilaštva BiH ranije je saopšteno da se radi o jednoj od najvećih akcija u borbi protiv organiziranog kriminala i višemilionskih poreskih utaja.

U akciji „Meso“, pretreseni su objekti i poduzeća, čiji su vlasnici ili koje koriste osumnjičeni: Jerko Ivanković-Lijanović (1969.), Slavo Ivanković-Lijanović (1957.), Jozo Ivanković-Lijanović (1962.), Mladen Ivanković-Lijanović (1960.), Milorad Bahilj (1953.), Jozo Slišković (1956.), Venka Ivanković (1941.), Željko Mikulić (1959.), Zdravko Ivanković (1968.), Draženko Kvesić (1968.), Miroslav Čolak (1941.), Lijan-Stipe Ivanković (1933.), Mirjana Šakota (1958.), Mirko Galić (1954.).

U okviru akcije, izvršeni su pretresi i izuzimanje dokumantacije i dokaznih materijala iz poduzeća: „Lijanovići“ d.o.o. Široki Brijeg „Kora- fin“ doo Široki Brijeg „Velmos Company“ d.d. Mostar.

Navedene osumnjičene osobe su pod istragom i osumnjičene su za kaznena djela organizirani kriminal iz članka 250. stavak 3. Kaznenog zakona BiH, a u svezi sa kaznenim djelima neplaćanje poreza iz članka 211., porezna utaja ili prijevara iz članka 210. i pranje novca iz članka 209. KZ BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj donijeće odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.