<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA intervju: Društvo u kojem živimo nameće ženi nove uloge, ali i obaveze

Žene dijele sudbinu ukupnog političkog sistema danas a to znači da ima određeni broj žena koje su aktivnije i željne da sudjeluju u suštinskim promjenama

11. septembar 2014, 12:00

Diana Čekić (PDP), narodni poslanik u dva mandata u Narodnoj skupštini RS je bila prema analizi CCI-ja, među najaktivnijim narodnim poslanicima u prošloj godini. On je postavila u 2013. godini najviše poslaničkih pitanja Vladi RS i drugim institucijama vlasti.

Sa njom smo razgovarali o položaju žena u našem društvu, o tome kako je biti političarka i da li je politika rezervisana kod nas samo za muškarce.

Kakav je, po Vašem mišljenju, položaj žena u našem društvu?

Društvou kojem živimo nameće ženi nove uloge a samim timi nove i veće obaveze sa kojima se treba nositi. Mišljenja sam da današnja žena može odgovoriti na sve životne izazove uz adekvatnupodršku šire društvene zajednice.

Koji su Vaši motivi za bavljenje politikom? Šta želite postići svojim angažmanom?

Politika je zahvatila sve segmente društvenog djelovanja i na taj način je dovela građane u poziciju da se moraju baviti politikom ukoliko žele da imaju mogućnost utjecanja na neke procese u društvu. U svom političkom angažmanu želim da se izborim da živimo u uređenom društvu u kojem funkcioniraju institucije a ne pojedinci.

Kako biste ocijenili politički angažman žena kod nas? Jesu li žene dovoljno aktivne u politici (unutar stranaka, kroz građanski aktivizam, kao glasačice)?

Žene dijele sudbinu ukupnog političkog sistema danas a to znači da ima određeni broj žena koje su aktivnije i željnje da sudjeluju u suštinskim promjenama. Međutim, to su sve individualni pokušaji. Analize su pokazale da su žene nosioci raznih aktivnosti u stranačkom djelovanju, ali da im je rad u izbornim kampanjama izuzetno otežan te iako ih imamo na listama, vrlo je mal broj žena koje budu izabrane.

Imamo li dovoljno žena na bitnim, odlučujućim, pozicijama?

Kako se zalažem za ravnopravnost spolova, smatram da je još uvijek malo žena na visokim pozicijama. Žene su mnogo odgovornije od muškaraca i praksa je pokazala : gdje je žena na čelnoj poziciji tu su i rezultati itekako dobri.

Na koji način, po vašem mišljenju, žene koje su trenutno na visokim pozicijama (Premijerka RS, na ministarskim pozicijama, direktorice u lokalnim i republičkim institucijama) doprinose politici, ali i boljem položaju žena uopšte?

Samim svojim učestvovanjem i svojim radom daju primjer svim onima kojima nedostaje taj korak da naprave i da se odluče za te procese. Ako želite na nešto utjecati morate se i aktivno uključiti i na tome treba raditi kako bi prvo promijenili našu svijesta onda i sve oko nas.

Da li smatrate da veći politički angažman žena može doprinijeti društvenim promjenama i na koji način?


Potrebno je da se veći broj građana politički angažuje kako bi se moglo utjecati na društvene promjene.Samim tim povećao bi se i angažman žena kao i njihova mogućnost da utječu na rješavanje svih relevantnih pitanja.

Na koji način se Vi nosite sa činjenicom da živimo u dominantno patrijarhalnom društvu i da se politika još uvijek smatra “muškim poslom”?

Ja sam preuzela značajnu političku odgovornost kad sam postala predsjednik svog opštinskog odbora.Moram priznati da sam se u početku suočavala sa određenim problemima samo zato što sam žena. Svojom upornošću i radom uspjela sam postići da me kako moje partijske kolege tako i drugi politički partneri doživljavaju kao sebi ravnu.

Činjenica je da su svi lideri političkih stranaka u BiH muškarci. Koliko to ostavlja prostora ženama za djelovanje u politici?

Svjedoci smo da se u zemljama u okruženju dešavaju promjene gdje žene preuzimaju funkcije koje nose najviše odgovornosti. Nadam se da će ti procesi uskoro doći i do nas.

Koja žena Vam je uzor u politici?

Nemam konkretno uzora u politici ali divim se svim onim ženama koje se uspijevaju u ovako teškim uvjetima nositi sa svim životnim problemima.

Zašto treba glasati za žene?

Za žene treba glasati iz više razloga. Nabrojaću samo neke : manje su sebične, više su odgovorne, spremne su na daleko veća odricanja i rezultate postižu kontinuiranim radom. Samo ovi razlozi su dovoljni da se odlučite glasati za ženu.

Tokom predizborne kampanje portal BUKA objavljuje serijal intervjua sa kandidatkinjama za ovogodišnje izbore u Bosni i Hercegovini, a kako bi našim čitaocima predstavili izbornu ponudu koja im se nudi.

Intervjue objavljujemo u integralnoj verziji, bez uređivačkih intervencija.

Ostale intervjue pogledajte u rubrici Ženska prava i Izbori u BiH.