<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tužilaštvo BiH predložilo mjere pritvora za braću Ivanković Lijanović i Milorada Bahilja

"Tužilaštvo BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, donio je odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora za ukupno sedam osumnjičenih koji su lišeni slobode, a među njima osumnjičena braća Ivanković Lijanović i Milorad Bahilj", izjavio je danas portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić

11. septembar 2014, 12:00

"Tužilaštvo BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, donijelo je odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora za ukupno sedam osumnjičenih koji su lišeni slobode, a među njima su osumnjičena braća Ivanković Lijanović i Milorad Bahilj", izjavio je danas portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći o velikoj policijskoj akciji kodnog naziva "Meso", koja je sprovedena u više gradova BiH, te u okviru kojeg je uhapšen federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljiitak Jerko Ivanković Lijanović, Grubešić je kazao da će za tri osobe biti predloženo određivanje mjera zabrane u skladu sa Zakonom, koji će uključivati zabranu napuštanja boravišta i zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu.

"Tužilaštvo BiH predložit će pritvor zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih i opasnosti da bi boravkom na slobodi oni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike u ovom predmetu. Tužiteljstvo BIH nastavlja dalje istragu u ovom predmetu i bitno je istaći da sve osobe, bez obzira da li je prema njima predložen pritvor, mjere zabrane ili su odmah nakon ispitivanja pušteni na slobodu, i dalje imaju status osumnjičenih i protiv njih se vodi istraga u Tužilaštvu", rekao je Grubešić.

Na upit o oslobađanju jednog od braće Mladena Ivanković Lijanovića, Grubešić je kazao da je nakon ispitivanja osumnjičenog tužitelj odlučio da "nema razloga za određivanje mjere pritvora ili mjere zabrane". Ipak, Mladen Ivanković Lijanović je i dalje pod istragom i osumnjičen u ovom predmetu i u nastavkuće se braniti sa slobode.

On je istakao da je period od proteklih deset dana najfrekventniji period rada Tužilaštva BiH u historiji ove institucije.

"Vidjeli ste, kao na traci su se smjenjivale policijske akcije protiv terorizma, organiziranog kriminala, ratnih zločina, krijumčarenja, automafije... Tužilaštvo BiH lišilo je slobode više od 75 osoba osumnjičenih za različita kaznena djela u proteklih deset dana i zaista je poduzeto veliki broj aktivnosti za uspostavu vladavine prava", kazao je Grubešić, dodavši da Tužilaštvo BiH ima kapaciteta da se bori protiv svih oblika organiziranog kriminala i da nastavi borbu za uspostavu vladavine prava u BiH.

Aktivnosti Tužilaštva BiH podržao je i tužilac Vladimir Vukojević iz Srbije, što je, kako je pojasnio Grubešić, jako bitno zbog jačanje regionalne saradnje između tužilaštava.

"Očekujemo u budućnosti podršku građana i institucija BiH, te međunarodnih institucija kako bismo se što efikasnije borili protiv svih oblika organiziranog kriminala. Vjerujemo da će aktivnosti koje smo proveli pomoći u poboljšanju financijske discipline u BiH, boljoj naplati indirektnog poreza i općenito uspostavi vladavine prava u našoj zemlji, u pravcu evropskih integracija", poručio je on.

Jerko Ivanković Lijanović, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljiitak uhapšen je jučer zajedno sa još nekoliko osoba u okviru velike policijske akcije kodnog naziva "Meso" koja je sprovedena u više gradova u BiH. Među uhapšenima je i njegov brat Mladen Ivanković Lijanović, zastupnik u Parlamentu BiH.